АктуалноБългарияЕвалаЖивотЗабавлениеЗелен градНовини

Стотици доброволци чистиха #ЗАЕДНО парк Лаута

Георги, на 11 години: Обичам да помагам на природата – ВИДЕО  

Мисията обедини граждани и компани – ГАЛЕРИЯ

11-годишният Георги от бл.33 в Тракия, пожела да разкаже защо се е включил в мисия Лаута.

Сниман е с разрешение от дядо му, които го доведе на акцията и по изричното желание на младия доброволец.

Стотици пловдивчани се включиха днес в Мисия „Лаута”, обединени от каузата за почистването на парка от изсъхнала дървесина и битов отпадък.

Инициативата на кмета на район „Тракия” Костадин Димитров, директора на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев и на ОП „Чистота” Димитър Георгиев събра в слънчевия съботен ден доброволци от всички възрастови групи.

Директорът на ОП „Градини и паркове” Веселин Козарев обясни, че от началото на седмицата екипи на предприятието са работили по отстраняването на болни и сухи дървета и клони, тъй като зелената система в парка има нужда от почистване.

Виже още какво разказа за участието им в мисия Лаута в следващото видео.

Акцията бе подкрепена от граждански сдружения и пловдивски фирми.

С общи усилия край алеята бяха събрани големи количества клони и изсъхнали дървета, чието извозване ще продължи и в началото на следващата седмица от ОП „Градини и паркове”.

Радостното е, че събраният битов отпадък бе много по-малко, информира кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

Мисия „Лаута” за мен и екипа ми започна още преди 10 години. От тогава до днес с постоянни усилия успяхме да социализираме парка и да го превърнем от опасно място в предпочитано за спорт и отдих. Днес той е осветен, с асфалтирани алеи, детски и спортни площадки, фитнеси, барбекюта”, заяви Костадин Димитров и допълни, че идеята е инициативата да се провежда периодично.

Специално за осъществяването на акцията от „Милара интернешънъл” предоставиха електрически камион тяхно производство за извозване на събрания битов отпадък.

Акцията се осъществи в партньорство със Сдружение „БГ Бъди активен“ и проект „Партньорство за красива и чиста България” и срещна подкрепата на много компании.

Гергана от „БГ Бъди активен“ сподели пред камерата на Под тепето, че Шишеяд ще продължи да обикаля училищата в Пловдив.

В нея се включиха и представители на Спортен клуб по лека атлетика „Локомотив”, карате клуб „Тракия” и Армейски спортен клуб по таекуон-до „Тракия”.

Доброволците от Доброволно формирование „Пловдив 112“ откликнаха на призива и се включиха в акцията.

Два екипа от формированието с моторни резачки помагаха в санитарната сеч за прочистване на парка от сухи и опасни дървета. Доброволците помагаха и за нарязването на големите дънери на по-малки парчета, така че да могат да бъдат натоварени от служителите на „Паркове и градини“ в предоставените от община Пловдив за тази цел камиони.

Докато момчетата с резачките помагаха за тежките трупи, останалите доброволци от формированието почистваха парка от боклуци и битови отпадъци, като ги събираха в големи черни чували и ги подготвяха за извозване. Някои от членовете на формированието бяха взели със себе си и децата си, за да им покажат добрия пример на доброволчеството.

Освен в кауза Мисия „Лаута“ днес се превърна и в празник, тъй като след усилената и успешна работа имаше музика и много награди.

„Благодаря на доброволците, които се включиха в инициативата. Убеден съм, че заедно можем превърнем парк „Лаута” в още по-привлекателно място”, заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров и подчерта безценната подкрепа на партньорите и спомоществувателите:

  • Изворна вода „Бачково”, които осигуриха вода за участниците;
  • „Милара интернешънъл” за електрическото камионче и чувалите;
  • „БИО ПАК БГ“ ООД за биоразградимите чували и ръкавици

и за подаръците  за томболата, осигурени от „Хобо България Пловдив”, БГ Радио, РД Студио, Елко Мес Пловдив, Белла България, Метал Ин, Биттел и други.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина