АктуалноГрадътИзбор на редактораИзпод тепетоМненияНовини

Илияна Йотова с озадачаващо послание за Панаира

Вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова, заяви при откриването на Деветото издание на международните изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ подкрепата на Президентството за Пловдивския панаир. Посланието от вице държавния глава е твърде озадачаващо, на фона на съдебните битки за панаира и ясното желание на държавата да си възстанови част от влиянието в него. То може да бъде разчетено в две посоки- или да защити държавния интерес в изложението, или да защити тези на Георги Гергов. Припомняме, че в момента върви процес по връщане на варненските акции в панаира на Министерството на икономиката, а кабинета работи усилено в тази посока.

Изненадващо Йотова започна словото си първо с обръщение към бизнесмена Георги Гергов, който я посрещна с букет рози. След това тя се обърна към официалните лица и дипломатите на трибуната.

Дали това внася яснота на коя страна е президентството в казуса, или да се тълкува като грешка на протокола?!

Вицепрезидентът сподели, че винаги приема с удоволствие поканите на Панаира, защото много харесва мотото „Създаваме нови възможности“ и всичко, което се случва в него е още едно доказателство, че потенциалът се развива. Тя поздрави екипа на Международен панаир Пловдив за работата им и заяви категоричната подкрепа на президентството за изложението.

Днес имаме голяма чест и удоволствие да открием този форум, който свързва в едно земеделие, техника, храни, вино. Самото мото на панаира – „Създаваме нови възможности“ – ми дава самочувствие на българка. Зад него стои много амбиция и постоянство да успяваш. В днешното тревожно време – на войни, на напрежение, искам специално да поздравя екипа на МПП, които се справят във време на кризи, да помогнат на българските производители да намерят своите партньори. Специално се обръщам към ръководството на МПП – днес трябва да сте много доволни, защото гостите тук показват престижа и авторитета на МПП.“

Тя заяви още, че е тук, за да изкажа подкрепата на президентската институция към вашия труд.

Едва след това Йотова се обърна към присъстващия министър на земеделието Кирил Вътев и каза, че е впечатлена от едно негово изказване, когато защитил българските агропроизводители по време на протестите.

„В днешните трудни време българските земеделци имат нужда от подкрепа, те не са терористи. Не бива да се сърдим на протестите, когато те са справедливи.

Приветствам вас, г-н Вътев, за ваше изказване – борбата на българските земеделци е за повече българска продукция, защото е срамно 80% от продукцията да се внася от други страни. Ако това е вашата цел – ще имате подкрепата на президентската институция и земеделските производители.“

Вицепрезидентът изтъкна, че е необходима обща, голяма и разумна политика за сектора. Зелената сделка е нещо хубаво, но не трябва да ощетява производителите, добави Йотова и поясни, че форуми като този са правилният път и президентството ще подкрепи именно такива политики.

Очаквайте подробности от изложението.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина