АктуалноГрадътЗабравеният градКварталиНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Пожарната огради района около срутената къща в Стария град

Предписания, че къщата е опасна и трябва да се събори има повече от 4 години. Междувременно постройката е продадена, издирват новия собственик

Минути, след като ви съобщихме, че Къща в Стария град се срути и продължава да пада – СНИМКИ, на място пристигна екип на службата за „Пожарна безопасност и защита на населението“, който огради пустеещия имот със сигнални ленти.

Медията ни се свърза с кмета на район „Централен“ Георги Стаменов, който е запознат със случая и потвърди, че за къщата има редица сигнали, както издадени предписания към собственика. Последната Междуведомствена комисия, извършила проверка и издала такива е направена през ноември 2020 г. и е завършила с Констативен протокол със седем задължителни предписания.

Ето ги:

Припомняме, че самосрутилата се къща е част от групов паметник на културата и затова при обследването са участвали главният архитект на район „Централен“, представители на НИНКН и Инспектората на Министерство на културата. Както е видно, още преди 4 години, Комисията е предложила опасната постройка да се демонтира и да се извърши последваща реконструкция по автентични данни. Органът, който по Закон трябва да следи за изпълнение на предписанията, е Инспекторатът на Министерство на културата.

По онова време имотът е собственост на местен бизнесмен, който го купува от 11 души наследници по обява във вестника. Година след предписанията на Междуведомствената комисия къщата е била продадена от него на друг.

Общинската администрация твърди, че не разполагат с информация кой е новият собственик на имота. От там съобщиха, че са предприети действия по издирването му.

По информация на Под тепето той се намира в чужбина.

Очаквайте продължение по темата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Кога ще прочетем и статии, които не са copy- paste? Висш професионализъм…. и като преписахте статията сега как ви е рейтинга? Направете нещо различно скучни сте, като за начало може да смените и някои профилни снимки

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина