БългарияНовини

Запис показва спречкването между Димитър Стоянов и служителя на НАП

Запис от охранителни видеокамери, разпространен от Би Ти Ви, показва ситуацията на 22 април в кв. „Хаджи Димитър“, при която журналистът от Bird.bg и служител на НАП влизат в конфликт, пише Дневник. Журналистът бе задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие, като няколко часа по-рано той самият написа във Фейсбук, че е бил нападнат на улицата.

От прокуратурата днес привлякоха Стоянов под наказателна отговорност за хулиганство и заплаха с оръжие, като посочиха, че той е извадил боен пистолет на обществено място, нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на П.Л., отправял е множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че „ще му разбие главата“.

Кадрите са без звук. На видеото се вижда как Димитър Стоянов спира автомобила си на аварийни светлини върху тротоар, слиза от колата и пресича от другата страна на улицата. С умерена стъпка върви в посока към охранителните камери. Там e пресрещнат от друг мъж, който ускорено се приближава към него, блъска се с гърди в журналиста, а той го отблъсква с ръце.

Докато двамата говорят, спреният на аварийни светлини автомобил е преместен и от него слиза жена, която първоначално стои встрани от тях, а след това се приближава. Между Димитър Стоянов и служителя на НАП следва размяна на удари и опити за ритници с крак. Очевидно се разменят и реплики между двамата. В конфликта се намесва и жената, която се приближава към двамата мъже, сваля от врата си лента за бадж и удря няколко пъти с нея служителя на НАП.

Тя и Димитър Стоянов се отдалечават, но само секунди по-късно журналистът изважда оръжие и го насочва към служителя на НАП. Към тримата се присъединява и четвърти човек, който се опитва да успокои ситуацията. След няколко минути Димитър Стоянов и жената се качват в автомобила и потеглят.

Ситуацията се разиграва за около 5 минути към 18:30 часа на 22 април в кв. „Хаджи Димитър“ в София. Записът от охранителните камери е с час около 17:00 ч. По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране.

Румен Спецов: Вместо истина има изкривяване на фактите

„Истината би трябвало да е оръжието на журналистите, а след инцидента в София със служителя на НАП и Димитър Стоянов вместо истина има недопустима спекулация и изкривяване на фактите. Това се вижда ясно от пълния запис, който беше разпространен в медиите“, коментира Румен Спецов, изпълнителен директор на приходната агенция.

По думите му служителят на НАП е станал жертва на брутална агресия и арогантност, демонстрирана на улицата от страна на Стоянов.

„Не се интересувам кой и защо изкривява фактите, но няма да позволя НАП да бъде въвличана в чужди сценарии за „изчистване“ на нечий имидж. В агенцията работят честни и достойни хора, които заслужават уважение за работата и усилията, които полагат ежедневно в интерес на обществото“, подчерта Спецов в официално съобщение от НАП.

„Истинските журналисти не подменят истината, за да я направят удобна за лични или чужди интереси. Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба и не нападат хора. Оръжието на журналиста е истината. Това е и моето оръжие. Заявявам, че няма да толерирам по никакъв начин замесването на името на НАП в определени медийни публикации с цел обслужване на политически или бизнес поръчки“, подчертава Спецов.

„От нашата работа зависят приходите в държавния бюджет, а без приходи няма държава. НАП и служителите ѝ не бива и няма да бъдат инструмент за ничие влияние и натиск. Обществото и нашите служители могат да бъдат спокойни, че всеки ден, в който съм изпълнителен директор на НАП, ще защитавам тях и интересите на държавата“, допълва още изпълнителният директор на приходната агенция.

Димитър Стоянов: Няколко пъти се опитвах да приключа тази свада

„Зная, че не правилно да коментирам, но не мога да се въздържа. Гледам записа на бТВ, за които съм им благодарен. На 01:38 ясно се вижда, че Павел Иванов Лисев нанася удари по мен, пръв и последователно, което ме принужда да се отбранявам. Това се случва, след множество заплахи и обиди. Павел Лисев е лице, което съм виждал един единствен път в живота си – при инцидента“, разказва в профила си във фейсбук журналиста Димитър Стоянов.

Той прави подробен анализ на действията си като обяснява по минути какво се е случило.

„Първото, което чух от него са заплахи и псувни. Първият ни физически контакт е в момента, в който той ме блъсна. Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада“, допълва още Стоянов.

Малко преди да бъде арестуван Стоянов обясни, че на 22 април е бил нападнат в гръб и издран по главата, докато пазарувал.

Снимка: Димитър Стоянов/Facebook

„Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея откъде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е, или идиот“, коментира тогава в публикацията журналистът Стоянов.

Главният редактор на сайта Bird.bg Атанас Чобанов обвърза случая с подготвян от медията материал за зетя (съпруга на сестрата) на вътрешния министър Калин Стоянов. Миналата седмица стана известно, че Стоянов съди медията за 65 хил. лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина