АктуалноГласовеГрадътИзбориКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Подписка срещу това ул. „Хр. Г. Данов“ да е пешеходна

КАБ и САБ искат спиране на процедурата в Общински съвет по обявяване на част от улицата в пешеходна зона

Гласове „Против“ превръщането на част от улица „Христо Г. Данов“ в пешеходна, нарастват значително.

Припомняме, че предложението за „Даване на съгласие за трансформирането на ул. „Христо Г. Данов“ в частта й от кръстовището на ул. „Бетовен“ до бул. „Руски“ в пешеходна зона“ с вносител Георги Стаменов – Кмет на район „Централен“, община Пловдив бе обсъдено в Постоянните комисии на Об С миналата седмица и е допуснато до сесия, въпреки появилите се обструкции на част от съветниците по време на тези заседания.

Част от ул. „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна

На комисиите е било представено и становище на регионалните организации на Камарата и Съюза на архитектите в града, с което се иска от председателя на Общинския съвет да спре процедурата. В писмото на специалистите се говори за съмнения относно законността на направената реконструкция в зоната около Градската градина и промяната на статута на улицата.

Решението за отрицателно становище по предложението на райкмета Стаменов е взето на събрание на професионалните гилдии.

В приемната на съветниците от БСП е постъпил сигнал от хора, които работят и живеят в квартала, разбра медията ни. В него те също изразяват несъгласие с предвижданата промяна.

Предложението не отговаря на Транспортно-комуникационния план на ОУП. Съветниците от БСП гласувахме против в комисиите„, коментира пред репортера ни арх. Костадин Палазов.

Недоволните хора от квартала се свързаха с редакцията ни, за да съобщят, че са събрали подписка с над 120 подписа. Протестът им е входиран и в кметството на район „Централен“, „но отговор от Стаменов няма“, обясниха те.

Припомняме, че протести по темата тръгнаха в началото на годината. Отразихме ги: Протестиращи без коли не искат пешеходна зона по Заимов и Живущи край „Христо Г.Данов“ не искат улицата да е пешеходна.

В настоящата подписка съкварталците са категорични, че със сега съществуващата организация на движение в зоната, има остър недостиг на места за паркиране и в нея трудно се влиза и излиза с автомобил, а след предлаганите промени това буквално ще е невъзможно.

Още по темата може да видите в статията Искате ли ремонтираната част от „Христо Г.Данов“ отново да е паркинг?

Предложението се очаква да бъде разгледано като предпоследна точка в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент този четвъртък.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

17 коментари

 1. Трябва да е пешеходна, но паркинг на етажи да се построи до Щаба. Целият център да е пешеходен и само Ел. коли да влизат САМО. ЖИВЕЯ НА ТОЗИ ЦЕНТЪР.

 2. Трябва да е пешеходна, но паркинг на етажи да се постройки до Щаба. Целият център да е пешеходен и само Ел. коли да влизат САМО. ЖИВЕЯ НА ТОЗИ ЦЕНТЪР.

  1. Ако затворят “тази улица” ще блокират целия квартал. Пресечките например. Съседните Съгласие, Антим I, Кирил и Методий, Бетовен и Преслав ще се претоварят и задръстванията ще се увеличат.

 3. Тая тъпотия е като да направиш зелена морава уж за гражданите, а после да пуснеш няколко цървула от общинска охрана да я пазят децата да не е тъпчат. Цяла Европа е в такива паважни улици в центъра на градовете и движението си върви. Тук ще се хвалим и ще се снимаме. Колите да летят

 4. Ганьо иска да може спира джи класата пред природо-научния…Цял свят прави пешеходни зони в центъра на градовете си, Ганьо го мързи да си мръдне дебелия гъз 50м

  1. Ти де си расЪл бе буржоа!?
   Такива индивидиуми като теб направиха тоя град урбанистичен кенеф и разните гербави корифеи като Ахрянското кюфте и тоя цървул Гошко. Ай сиктир!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина