АктуалноГрадътЖивотКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

Живущи край „Христо Г.Данов“ не искат улицата да е пешеходна

Дали обновената част на улица „Христо Г.Данов“ да бъде изцяло пешеходна или не. Много пловдивчани желаят отсечката от „Бетовен“ до бул. „Руски“ да е за хората, а не за автомобилите. Други обаче са на друго мнение с аргумента, че ще паркоместата в тази градска зона рязко ще намалеят при осъществяване на тази идея и движението в района ще се обърка.

До Под тепето се обърна представител на група от хора, живущи и работещите на ул. „Христо Г. Данов“ и съседните ул. „Съгласие“, ул. „Александър Екзарх“, ул. „Никола Генадиев“, ул. „Цанко Церковски“, ул. „Антим I“, ул. Капитан Бураго“, ул. „Кирил и Методий“.

„Ние сме категорично против тази част от ул. „Христо Г. Данов“ да бъде пешеходна зона, като сме написали няколко възражения, в които сме се аргументирали обстойно, както и са събрани и внесени над 200 подписа от живущи и работещи в района. Тези възражения и подписи сме изпратили по надлежен ред към всички институции, а именно: към кмета на гр. Пловдив, към кмета на р-н Централен, към Областния Управител на гр. Пловдив, към Общински съвет, към Омбудсмана на РБ и към ДАНС“, пише Христо Илиевски от името на групата граждани, които държат паркирането на автомобили и преминаването им по обновената част от „Христо Г. Данов“ да бъде възстановено след края на ремонта.

Те смятат, че се спекулира, че над 60 % от хората са съгласни и молят да се чуе и тяхната гледна точка.

Подчертават, че тяхното мнение трябва да бъде чуто, тъй като реконструкцията на улицата и евентуалното превръщане на част от нея в пешеходна засяга най-напред живущите и работещите в района. „Тази улица е на града, но е още повече на живущите в района“, смятат те.

Те дори са срещу самата реконструкция на улицата и смятат, че разширението на тротоарите е ненужно, тъй като пешеходното движение е слабо. Питат къде се планира да се паркират техните автомобили, след като за ЕВН, кметството и Природонаучния музей щели да се осигурят паркоместа. Категорични са, че като се махнат колите от улицата, трябва да им се намери ново място, а такова решение липсва. Питат как ще се обслужват жилищните сгради при тази ширина на тротоарите и дори правят калкулация колко пари ще изгуби общината от загубата на паркоместа в зоната

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

 1. Има една разумна причина отсечката да се обяви за пешеходна зона. И те е в абсолютно безотговорното премахване на бордюрите. Така уличното платно става неразличимо от тротоара за малките деца, както и за незрящите. Инцидентите с блъснати пелеходци са гарантирани. Авторката Пройкова поне би трябвало да е научила за толкова години, че бордюрите са измислени още от древните римляни, преди да се заеме с несвойствена работа. А най-добре нищо да не бяха правили.

 2. Няма сила, която да отнеме бангията на Ганчо.. от тротоара направо в хола, ако може да я тропне,ше почерпи.

 3. Пловдив не е паркинг, нито е магистрала. Набийте си в канчетата най-накрая, че градският транспорт е най-важното нещо, за да се отпушат улиците, а не всяко семейство да е с две коли. Повече пешеходни зони = по-чист въздух, повече места за отдих, повече красота.

  1. Реално пешеходната отсечка на Хр. Г. Данов ще натовари Бетовен и Кирил и Методий, ще обърка движението и достъпа по малките стръмни улички и на практика ще замърси въздуха много повече отпреди.

 4. Защо трябва да е пешеходна, хората движещи се от Джумаята към бул. Руски (и обратно) ще предпочетат да минат през градината с фонтаните и цветята. С което пешеходното движение е безмислено, но опитайте се да излезете с кола от квартала заключен между „6ти септември“, долната главна, „Антим I“ и да видите какво чакане ви очаква. Когато се прави намеса в градската среда, тя се обсъжда, а не като кмета Стаменов- без разрешение за строеж, без одобрени проекти, без търг- изцяло незаконно строителство.

   1. През зимата, в дъжда, за семейно пътуване с малки деца, както и за старци. За съжаление повечето от почитателите на велосипедния транспорт изобщо не са велосипедисти. А може би половината от велосипедистите по улиците обикалят с по една касетка на багажника боклуджийските кофи,

    1. Точно па семействата с децата ще минат ама точно по тази улица с колитеси. Хайде да не клякаме пред пет семейства с джипове, живущи на тази уличка, а?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина