АктуалноГрадътЗелен градКварталиМненияНовини

Част от ул. „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна

Идеята е на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов. Тя ще се тества докато трае ремонта на Дондуковата градина

„Това ще даде възможност и за разширяване на парковата зона. На една микрозона, освободена от автомобили, където хората да могат да се движат необезпокоявани“, смята той.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов предлага част от централната еднопосочна улица „Христо Г. Данов“ да бъде пешеходна. Идеята му е така да се даде възможност и за разширяване на парковата зона на Дондуковата градина, чиято реконструкция стартира днес. Стаменов смята, че оформянето на една микрозона, освободена от автомобили с приоритет хората да могат да се движат необезпокоявани, ще доведе до още по-добро обживяване на пространството.

„Все пак тук става дума и е въпрос на визия най-вече какви са нуждите на пловдивчани. Дебатът тепърва предстои. Лично моето мнение е, че колкото повече са местата за разходка и почивка, освободени от коли, толкова по-жив ще е нашият град”, коментира кметът на „Централен”.

Идеята ще се тества докато трае ремонта на Дондуковата градина, през периода, в който в тази зона ще бъдат оставени материалите за ремонта ѝ. По думите му те се събират в 43 тира и за складирането им ще е необходим над един декар площ, който е определен да бъде именно пространството пред сградата на ЕВН.

С това подобряването на тази част на центъра на Пловдив не приключва, подчерта Стаменов.

„Има одобрен проект и избран изпълнител за цялостната реновация на настилките. Предвижда се и пред Природонаучния музей зоната да бъде повдигната и да бъде разширена за сметка на паркоместата отпред. Да бъде с паваж, а не с асфалт.

Предприемаме тази стъпка, за да осигурим по-нормален достъп на посетителите – деца и родители. Интересът към експозициите на музея е огромен. Затова хората се блъскат на тесния тротоар”, каза още Георги Стаменов.

Райкметът съобщи пред репортера на Под тепето, че вече води разговори с експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство за премахване на оградата на административната сграда на кметството на същата улица, като по този начин ще има плавен преход към парка.

Предвижда още укрепването на двора да стане амфитеатрално с допълнително озеленяване.

„Тя изпълнява ролята на подпорен зид и може да бъде разделена на три или четири тераси, разположени навътре амфитеатрално. По този начин ще се създаде усещане цялото дворно пространство, което да се прелее към Дондуковата градина и да имаме едни открити и по-зелени площи, да е по-приветливо”, представи идеята си Стаменов.

В проекта се предвижда още входът с колонадите да бъде запазен, както и барелефната плоча на писателя Иван Вазов. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Пешеходните улици в Пловдив са нещо прекрасно и този участък съвсем спокойно би могъл да стане една такава.

    Още повече, че с ремонтът на Дондуковата градина и предстоящата реконструкция на баня Орта Мезар това място в центъра на града ще стане супер привлекателно и за граждани, и за туристи.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина