АктуалноБългарияГероите на деняГрадътИзбор на редактораКултураНовини

Пловдивчанка търси спасение от рака в перата на пингвини – ВИДЕО

В днешния епизод на видеопдкаста „В Капана“ на Под тепето ще усетите в действителност значението на „Ефекта на пеперудата“ – максимата, че когато едно красиво насекомо разперва крилете си в единия край на света, това действие се отразява на другия край на Вселената и може да доведе до значими промени в живота на всеки.

Екипът ни гостува на една вдъхновяваща млада пловдивчанка – единствен учен по рода си в България, която ние с възхищение оприличаваме на Гъливер в страната на микроорганизмите. Представяме ви гл. ас. д-р Снежана Русинова-Видева от Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при Българска академия на науките – филиал Пловдив. Тя е нашият гид в лаборатория „Клетъчни биосистеми“. Дамата не само разказва завладяващо за научната си и изследователска работа върху това как микроорганизмите от Южния полюс могат да променят живота ни.

Ако си мислите, че работата в лаборатория е скучна, то младият учен Снежана ще ви опровергае на момента, за да е още по-интересно пробите с антарктическите микроорганизми, с които експериментира, докато проучва приложението им в съвременния свят, са под формата на картини, които сама рисува.

Гл. ас. д-р Снежана Русинова-Видева има близо 30 научни публикации. Тя е провела изследване затова как антарктическите дрожди могат да повлияят ракови клетки. Повече по темата може да научите з статията ѝ Антинеопластична активност на екстракти от антарктически дрожди Sporobolomyces roseus AL103 върху ракови клетки на пикочния мехур.

Каква е връзката между антрактическите дрожди и града под тепетата? Защо има фигурки на пингвини във филиала на БАН на бул. Руски? Приключение ли е да работиш в лаборатория? – отговорите на тези и много други любопитни въпроси вижте във видеото.

Още от приключението с микроорганизмите от далечния Южен полюс може да видите във фотоизложба „От Антарктика до лабораторията в Пловдив“, която е експонирана в Природонаучния музей до 5 април.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

    1. Мяма тука купувачки за ИзкуСтимуланти да ти кликнат на Линка, сульо – натикай си го с помощта на японски вибратор с двойна галигануда в …ИМЕННОто!
      ЧИБА!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина