АктуалноГрадътЗабравеният градКултура

Пловдив спасява монументалното си изкуство

Проект „Новото наследство” е насочен към творби в публични пространства – сграфита, мозайки, паметници, пана и други. Над 40 са те в града

Градът под тепетата ще е сред първите у нас, който ще има програма за опазване на монументалното изкуство, стана ясно днес. Това е възможно, благодарение на новия проект на фондация „Балканско наследство“, в партньорство с Община Пловдив. подробности за това бяха обявени в уникалната обстановка на Епископската базилика на Филипопол по време на откриването на изложбата Пловдив – град на мозайките 2022.

 Проектът за монументалното изкуство е финансиран от Национален фонд Култура със заглавие „Новото наследство: подходи на опазване и комуникация на съвременното фасадно монументално изкуство в България“. В него участват още общините София, Бургас, Велико Търново.

Инициативата е насочена към творби в публични пространства – сграфита, мозайки, паметници, пана и други, които в Пловдив са над 40.

С финансиране от близо 100 000 лева ще бъдат описани всички подобни творби както в Пловдив, така и в другите 4 градове.

Заедно спечелихме проекта, адресиран към новото наследство. Фасадното наследство във всичките му форми, трябва да бъде добре представено, опазено. Искаме да оценим кое е важно, защото вероятно не всичко е и да го съхраним това наследство за бъдещите поколения“, разказа Иван Василев – председател на Фондация „Балканско наследство“, която е съорганизатор на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ) и инициатор на изложбата “Пловдив – град на мозайките 2022”.

„Градът ни ще бъде първият,  който да има програма за опазване на монументалното изкуство. Тези творби се водят ничии, нямат статут на недвижима културна ценност. Всичко през последните 70 години в публичните пространства не е защитено от Закона за културното наследство”, каза ресорният зам.-кмет Пламен Панов.

Той припомни, че Пловдив вече има добри примери като спасяването на сграфитото на Георги Божилов-Слона в началото на Стария град, което е на фасадата на частна сграда, почистването на мозайките на Йоан Левиев, а сега и аварийното укрепване и после спасяване на сграфитото на Димитър Киров на фасадата на АМТИИ на ул. „Съборна”.

Опазването на монументалното изкуство е кауза, по която работим последователно и от години. С проекта от НФ Култура, заедно с фондация „Балканско наследство“, ОИ „Старинен Пловдив“, Стефан Шивачев и експертите от общината ще „мапираме“ тези обекти. Този етап е по-трудоемък, но след него ще подготвим проекти за реставрация и ще бъдем първата община със собствен фонд, с който да извършим реставрацията. разполагаме с експерти –реставратори и в Стария град и в ГХГ, имаме ресурса община Пловдив да бъде наистина добър стопанин“, допълни още Панов.

Още по темата вижте в поредица на Под тепето за Монументалното изкуство – ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина