АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Пламен Панов за щурма на Възраждане: Неандерталска проява

Снощната шпиц-команда, нахлула в Luky – Дом на киното предизвика вълна от негативни реакции в обществото. Както Под тепето ви съобщи в сряда вечерта Агитка на „Възраждане“ атакува и кинопрожекция в Пловдив. Припомняме, че фенове на политическата организация се опитаха да спрат прожектирането на филма „Близо“ в съпътстващата програма в рамките на фестивала „Франкофоли“, който е част от Културния календар на града.

Заместник-кметът по култура на Община Пловдив отъждестви нахлуването като „много грозна и неандерталска проява“ в коментар за медията ни.

„Реално тя граничи с провокация, в рамките на събитие, което се случва като част от френския фестивал Франкофоли.

Първо – това е набег в частна собственост – самото кино е частно.

Второ – става дума за платено събитие. Съответно аргументите на въпросната група за някаква пропаганда не съдържат никаква логика, тъй като съзнателно всеки, който е решил да присъства си е купил билет и е посетил събитието.

Трето – самото филмово изкуство, знаете, целта му е да показва реалния живот и това, което има в него. Реално в живия живот съществуват хора с различни сексуални преференции, така че няма никаква нотка на пропаганда.

Явно въпросната групичка си въобразява, че живеем в едни по-стари, мракобесни времена, в които някой може да цензурира определена културна програма, съобразно само вкусът на едни, без да се съобразява с вкуса на другите. Това няма да доведе до нищо добро.

Като цяло подобни поведенчески действия нямат място в град като Пловдив – Европейска столица на културата, която съдържа много разнообразие в себе си, като културно многообразие, различни етноси и религии.

Ние винаги сме се гордели с това, че тук не е имало никакви напрежения между различните общности, независимо от общата глобална ситуация, независимо от това, което се е случвало преди на Балканите и така нататък.“

Той допълни коментара си с разочарование от това, което се случи и с друг проект на Община Пловдив, който се реализира по Културния календар.

„Това е проектът PURE Plovdiv, който се стреми да преобърне представата за различни градски пространства като Братската могила. Конкретно в този случай визуален артист – Християн Бакалов, изгради инсталация от разнообразни на цвят лентички, които украсяват пространството.

Много хора минаха и рязаха лентите, смятайки, че те носят определено послание. Това също бе изключително неприятно и грозно. Още повече, че в този случай те не носят никакво послание, свързано със сексуални преференции.

Но най-важното е, че Пловдив, като европейска столица на културата, носи мисия хората да имат право на свободен избор и изразяване, независимо то техните: пол, раса, религия, сексуална преференция… и аз напълно стоя зад това, защото ние тук сме толерантни. И мястото на тази група хора не е в Пловдив, в такъв случай“, заключи зам.-кметът Панов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина