АктуалноИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

OMG?! Светия Синод взривява духовния мир с решение относно визитата на папата

БПЦ разрешава САМО и ЕДИНСТВЕНО папа Франциск да посети катедрала „Св. Александър Невски” и Патриаршията

Обаче НЕ може да влезе с молтивени одежди

Освен това е забранено на всички клирици да участват останалите събития от програмата на посещението

Таня Грозданова

Главите на Българската православна църква обявиха меко казано „дребнаво“ решение по отношение на предстоящата визита на папата в България. Публикуваното изявление на Светия Синод в сайта на Българската патриаршия твърдо казано е „взривяващо“ за духовния мир между католици и източноправославни, а отзвукът може да премине пределите на страната ни определено.

Решението на отците е в отговор на дипломатическо писмо на Негово Преосвещенство архиепископ д-р Анселмо Гуидо ПекорариАпостолически нунций в България. В документа на посланика на Ватикана у нас е била представена за съгласуване проекто-програма за посещението на папа Франциск през месец май т.г.

Прилагаме целия текст на отговора на нашата църква:

„Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Да се подготви и изпрати писмо-отговор до Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции.

Що се отнася до онази част на предложената ни проекто-програма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да Ви информираме, че Негово Светейшество Българският патриарх, заедно с членове на Св. Синод са готови да приемат папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5.V.2019 г., както е предвидено в изпратената ни проекто-програма.

Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно.

По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно Вашето предложение дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”.

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.“

Подобен текст предизвиква единствено възклицание ,модерно сред тийнейджърите по цял свята: OMG?!

Дядовци, в кой свят живеете?!

Накрая само ще припомним думите на папата пред миряни отпреди няколко дни, че този, който издига стени, сам попада в затвор.

Решението на Св. Синод е още по-необяснимо на фона на мотото на папската визита в България – „Мир на земята“, като фокусът е съсредоточен върху Балканския регион. В агенция ВатиканаНюз, статията анонсираща посещението е със заглавие „България, земя на срещата и диалога„. Там се казва ,че Папската визита в България се провежда и в силно променящ се междурелигиозен контекст, белязан от Съвместната декларация за братство между папата и великия имам на Ал-Азхар (най-престижната ислямска институция в сунитския ислям) шейх Ахмед ал Тайеб, подписана при посещението на папа Франциск в ОАЕ от 5 до 7 февруари т.г. в контекста на Международната конференция на тема братство между хората.

Припомняме, че официалната покана към папата да посети България бе отправена от премиера Бойко Борисов при посещението му във Ватикана на 25 май миналата година, една седмица след приключилата в София среща на лидерите на ЕС за Западните Балкани, които седнаха на една маса, за да решат какво ще бъде бъдещето на страните от региона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

 1. В кой век живее папата, измислил и поставил сам себе си за „наместник“ на Бога? Във века на отпадането на католиците от Божията Църква, във век на отстъплението им от Бога. Нека видим какъв светски вид са придобили с годините и вековете тези ватикански лихвари, от които Христос се гнуси. Тези, за които педофилията ги сродява със извращенията на исляма. За какъв мир може да говори някой, чиито подчинени насилват сексуално деца, които искат да вярват в Бога? Защото Православната Църква живее във вековечността на Христовото присъствие и божията благодат, и тя е, на която портите адови няма да надделеят! Тя очаква с любов този папа, който с покайни сълзи ще се върне в лоното ѝ, а не този, който за кой ли път търси със светски подходи начин да я обезкърви и унищожи!

 2. Абсолютно достойна и правилна позиция на Светия Синод икумунизъм не ни е нужен, който си го е поканил да си го посреща. А че ще го посрещат в джамията тяхна си работа ако иска и фес да си сложи. А на мършата писала коментара за КРИВОславието само ще напомня, че Богопротивните латини изгориха живи 26-те Зографски мъченици (наши братя българи) опитвайки се с меч да наложат унията на Света Гора. БПЦ винаги е била, и е, от и за народа, така че ние като българи винаги ще я браним, защото църквата ни е съхранила като народ и идентичност през 500 годишното турско робство. Предатели в България не са ни нужни или пък ти и останалите хейтъри не сте българи. Големия калибър на папата ха, ха то се вижда кой при кого отива да му целуне ръка и да му се поклони.

   1. ОТ ПСИХИАТРИЯТА ГИ РЪКОПОЛАГАТ тъкмо както пловдивския МУТРОполит, Булмаке, там е проблемът.
    Дали, доколко, и в какво точно вярва той -негова си работа, няма как да установим дали не се преструва.
    Вярвайте си кой в каквото иска в Свободна България, ама само да не се опитват да ни строяват под „идеологии“ -всъщност ИДОЛопоклонство (мощи, с Никола Методиевич)

  1. Любезна презвитеро, разбираема е твоята горделива лоялност към Мафията (и КОКАЛА), но се опитай да вдянеш и този ФАКТ, че “…утре няма да има свети синод, защото няма да има православие, а само мюсюлмани и бай мангау…” – ПОРАДИ МНОГО ПРОСТАТА ПРИЧИНА, ЧЕ КАКТО КАЗВАШ ТИ САМАТА – “…Предатели в България не са ни нужни или пък ти и останалите хейтъри не сте българи…”
   Изглежда имаш някакви (тайнствени, неизвестни на мен) причини да се гордееш, че си българка и да си благодарна, че поп Кръстю те закрилял от ятагана. Но що не пообиколиш Европата – свят да видиш?

   ДОБРЕ, ДЕ, ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ ДВЕ / ТРИ ЩЕ СЕ НАТОВАРИМ ЗАЕДНО С ХЕЙТЪРКИТЕ И С ХЕЙТЪРЧЕТАТА СИ ЩЕ ВИ ОСТАВИМ ВАС МЕЧКИ-ДОГМАТИЦИ С ДЪРВЕНИ ГЛАВИ ДА СЕ КРЕПИТЕ С КОСМАТОТО ЧУЧЕЛО Никола Методиевич, с когото сте си лика-прилика.
   Както, впрочем, правят всичко живо напоследък, огледай се, пък тогава се възгордявай.
   Свободна България вече не застрелва още на границата “невъзвращенците”; пък ти и Паството тебеподобни ПОСЛУШНИЦИ – много ви поздрави в Задунайская ГУБЕРНИЯ. “Вероучете” дечицата си, индоктринирайте ги в средновековен фанатизъм, па дали ша надвиете на Халифата не се знае.
   Пък за “–-славието” – може и да спазваме ВиК (Великден и Коледа), ама не обещавам.
   Кис-кис.
   С богом, Мърша Евангелова.

 3. В джамията ще го пуснат, че и ще го почерпят! А утре няма да има свети синод, защото няма да има православие, а само мюсюлмани и бай мангау.Простете за липсата на политкоректност. Те така, красива майко българийо!

 4. НА КАЛИБЪРА НА ПАПА ФРАНЦИСК НИКАК НЕ ПОДХОЖДА ДА ИМ СЕ ЯВИ (НА КРАКА) НА ВИСОКОМЕРНИТЕ НИЩОЖЕСТВА В „СВЕТИЯ“ СИНОД.
  НИКАК.
  УНИЗИТЕЛНО ДАЖЕ =ИМА ДА НИ РАЗИСКВАТ ПО СВЕТА ТА ДА ИМ СЕ ИЗЯСНИМ ЩО ЗА СУЛЬОВЦИ СМЕ

 5. Както КРИВОсъдието, така и КРИВОславието на организацията (корпорацията с НЕдуховна Цел!) БПЦ-БП и нейните нотариални магьосници отдавна са загубили връзка с Народа. Както и с Живота. Те са се вкопчили в средновековни разбирания и ДОГМИ и си се харесват =понеже игричките им са други.
  Църквата БЕШЕ силна, когато БЕШЕ НАРОДНА.
  Сега отдавна населението не се интересува от тяхното КРИВОславие, загрижено с . . . оцеляването си.
  НАЦИЯ ОТ ПОСЛУШНИЦИ В ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ НЯМА ДА СТАНЕМ ОТНОВО, ПОПЕ.
  Кариеристчетата из семинариите много грешат в сметки без кръчмаря: ИМОТИТЕ не са безкрайни, а ние да ги изхранваме – надали / едвали.
  ФРАНСИСК много лесно може да игнорира Косматите Пудри барикадирани в БП от живия Живот, щом не им е Добре Дошъл, и да посети КАТОЛИЦИТЕ В РАКУСКИ чисто и просто.
  Живи-здрави!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина