БизнесБългарияИзпод тепетоНовини

КЕВР: Има начин манастири и църква да ползват битов ток

Като от всеки един обект подадат заявление към съответните електроснабдителни дружества и докажат пред тях, че отговарят на критериите за „битов клиент“

Няма начин всички обекти на Българската православна църква (БПЦ) да плащат ток като домакинствата, тъй като законодателство не предоставя възможност църквите и манастирите, под юрисдикцията на (БПЦ) автоматично да ползват ток на регулирани цени за битови потребители. Това се казва в становище на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в отговор на писмото с искане от патриарх Неофит.

Бачковския манастир с 20 000 лева сметка за ток

Председателят на комисията Иван Иванов обаче дава вариант на Светия синод, като обяснява подробно, че единствената възможност е всеки един обект може да подаде заявление към съответното електроснабдително дружество и да докаже пред него, че отговаря на критериите за „битов клиент“, тоест купува ток за собствени битови нужди. 

В случай, че електроснабдително дружество откаже да извършва доставка на ел. енергия за тези обекти, БПЦ има право да подаде жалба в КЕВР. Ако бъде установено, че доставяната в конкретния обект енергия се използва само за битови нужди, КЕВР има право да задължи електроснабдителното дружество да сключи договор с БПЦ за този конкретен обект.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина