АктуалноГласовеГрадътЗелен градИзбориКварталиКриминалеНовиниРазследване

Общински съветници с питане за сечта на дървета на Пещерско шосе

Кой издаде и подписа отсичането на здравия орех пред „Пълмед“? – питат кмета Костадин Димитров от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“

Има ли издадено разрешение за отсичането на здравия орех в имота на „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“, с каква дата е заповедта и кой я е подписал? – питат кмета Костадин Димитров общинските съветници Тодор Токов и Веселка Христамян от ППГОС „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в ОбС на Пловдив. Освен това съветниците искат да знаят кой е изпратил екипа на ОП „Градини и паркове“ за извършване на дейността, ако разрешение за премахването на дървото липсва.

Припомняме, че снощи десетки жители на квартала блокираха Пещерско шосе няколко пъти закратко, скандирайки „Искаме си Смирненски!“. Жителите на района искат запазване на растителността и общината да прекрати договора с „Булфарма“ за общинския имот.

На 17 юни, понеделник, кметът на район „Западен“ Тони Стойчева предотврати отсичането на дървото. Казусът е от особено значение за пловдивчани и в частност за жителите на района, тъй като на имота се изгражда паркинг на болницата, при условие, че има крайно недостатъчни общински такива.

Подобни действия могат да доведат до загуба на важни за града екологични ресурси. Очакваме и отговори дали премахването на дървото е в съответствие с дендрологичното заснемане, обещано от наемателя на имота, и дали в по-нататъшното разширяване на Пещерско шосе ще се запазят здравите дървесни видове“, подчертават от групата съветници и настояват за строги регулации и контрол върху дейностите, които могат да повлияят негативно на околната среда и на качеството на живот в Пловдив.

Казусът подчертава за пореден път необходимостта от прозрачност и отговорност в управлението на обществените ресурси на Пловдив, както и важната роля на гражданите в защитата на техните местни екологични интереси, казват още от „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Докторите искат да печелят пари от паркинга,не разбрахте ли?!
    Докторите са алчни и ненаситен за пари За пари и душата ще ти вземат

  2. Много са „загрижените“, но след като се извърши злодеянието. Аз съм филибелия, но сега живея в Калифорния. Тук има истински закони за опазване на природата. Ако някой си позволи да окастри или повреди емблематичните за западното крайбрежие Червено дърво /Redwoood/ или секвоя дори ако са в частна собственост без разрешението на общинската служба глобата /директно/ е $20 000, а при повторно нарушение глоба и затвор! Впрочем тук както знаете всичко се строи само от дървен материал, има достатъчно дървета за това, както и програми за залесяване и поддържане на природното равновесие и въпреки това законите са …железни и се спазват.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина