АктуалноГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Общински панаир за Панаира, кметът се скри от съветниците

Зико очевидно ще избяга от отговорност и няма да поиска спиране на вписването на апорта в Търговски регистър

Веселина Александрова: Ние тук търсим отговор на това кметът има ли достатъчно гръбнак в момента да си признае, че той, еднолично, ще подари панаира на Гергов

Кметът на Пловдив Здравко Димитров видимо е решил да избяга от отговорност и да не поиска спиране на вписването на апорта на акциите на Варна в „Пълдин Туринвест”, срокът за което изтича в следващите часове. Градоначалникът се скри от общинските съветници от Демократична България, които вчера са му пратили имейл, търсили са го безрезултатно по телефона, а днес го потърсиха и на работното му място в кметството. С изненада обаче установиха, че той е извън града. Не успяха да открият неговия заместник Величко Родопски, нито шефът на правния отдел в общината.

 „Кметът може и да бяга от отговорност, но тя отговорността ще го застигне. Отговорността е изцяло на кмета в момента”, коментираха на излизане от кметството след безрезултатната си обиколка и търсене на отговори четиримата съветника от Демократична България.

„ Втори ден го търсим. Днес и на място лично, защото вече всяка секунда е важна. Оказа се, че кметът е командирован, а неговият заместник го няма. Потърсихме и директора на Правна дирекция за да научим какво е нареждането на кмета и дали ще поиска спиране на вписването в Търговския регистър, но се оказа, че той е в болничен от днес. Ние тук търсим отговор на това кметът има ли достатъчно гръбнак в момента да си признае че той, еднолично, ще подари панаира на Гергов. Защото общински съвет свърши своята работа и от тук нататък всичко е в ръцете на кмета и отговорността е негова, а той се опитва да се скрие зад решението на Общински съвет, което не му било казвало изрично, че трябва да поиска спиране на вписването”, заяви Веселина Александрова.

Тя припомня, че ако се извърши вписването на апорта в Търговски регистър, това, че общината жали решенията на общото събрание на дружеството няма никакво значение. Защото до евентуалното съдебно решение Георги Гергов ще може да прави с панаира каквото си поиска и връщане назад няма.

„Кметът забрави, че Общински съвет не е началник, който да му разпореди всяка една стъпка. Има закон, който казва, че кметът представлява общината пред съда. И ако кметът не представлява общината пред съда, той ще нанесе вреди на общината”, допълни Александрова.

„Това е абсолютен цирк. Един час няма кой да ни отговори на въпроса какво ще се случи с панаира. Един час хората в общината бягат- кой е в болничен, кой отишъл в другата сграда, кой бил отишъл на дело”, коментира Добромира Костова.

„Хората се страхуват”, добави Веселка Христамян.

Съветниците от Демократична България ще търсят юридическа възможност те да стопират вписването в Търговския регистър пред съда, ако кметът не желае да свърши тази работа.

„До момента му се пречкаше общинския съвет да подари панаира. Но когато хлябът и ножът дойдоха в неговите ръце, той ни казва „Е сега вече ще го подаря””, смята Веселина Александрова.

Под тепето припомни на старейшините как само преди дни Здравко Димитров обясни, че съвестта му относно случващото с Панаира е чиста.

„След днес няма да е така. След днес ще си говорим не само за чиста съвест, но най-вероятно ще си говорим за състави от Наказателния кодекс”, подчерта Веселина Александрова. Един от тези състави е „безстопанственост”. „Нека прокуратурата се самосезира и провери в крайна сметка чия е отговорността”, призова тя.

„Видимо е, че кметът със своето бездействия обслужва не обществения интерес, а интереса на Георги Гергов”, подчерта Владимир Славенски.

След интервюто за Под тепето пред общината съветниците продължиха да търсят зам.-кметът Величко Родопски, за да попитат каква е волята на общината относно вписването в Търговския регистър.  

Вижте и чуйте какво казаха още съветниците от Демократична България във видеото:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина