Общината ще поддържа паметници на културата, в които има собственост, само при бюджетен излишък. С една дума- никога!

Актуално Гласове Градът Забравеният град Избори 2021 Новини
Йосиф Шнитер

Да, сградите са важни, но питейната вода също е важна, отговори кметът след въпрос на Под тепето кога общината ще положи грижа за знакови сгради, в които е собственик

БСП предложи да бъде отдаден на концесия и зам.-кметът Георги Титюков

Общината няма намерение да поддържа и реставрира паметници на културата, в които има собственост. Такъв е изводът от отговор на кмета Здравко Димитров на питанията на Под тепето след днешната сесия, на която редица знакови за града сгради бяха извадени от списъка за продажба от Годишната програма за разпореждане и управление на общинско имущество.

Кога да очакваме Община Пловдив да прояви грижи към паметници на културата, в които има собственост или е собственик на 100 процента от тях? Ще даде ли общината поне един добър пример в тази посока? Това попита Под тепето градоначалника, след като той прие предложението на общински съветници за изваждането на старите сгради от списъка за продажба.

„Добър пример ще бъде даден, ако Община Пловдив има излишък в бюджета. Да има пари. Да не ни трябват средства за отчуждаване, защото трябва да отчуждаваме по „Александър Стамболийски” 43 имота. Има и други важни неща. Да, сградите са важни, но питейната вода също е важна. Заварих доста неотчуждени имоти, които предстоят да бъдат отчуждени. За тях трябват пари, защото иначе няма да се случат проектите, които са предвидени”, отговори Здравко Димитров.

В пленарната зала той и екипът му бяха остро критикувани за това, че Годишната програма са прави машинално, без реална концепция, а общината абдикира от задълженията си да поддържа собствеността си в паметници на културата или сгради с културно-историческа стойност без защитен статут.

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив пръв сред съветници предложи ценни за духа на града къщи да бъдат извадени от списъка за продажба от Годишната програма. „Това би трябвало да е стратегически документ, но отдавна вече не е такъв”, заяви Парасков. И предложи въпросните имоти да се прехвърлят в раздел „Концесии и наеми”, за да може общината хем да печели от собствеността си, хем да се гарантира доброто й състояние, като сградите се ремонтират от наемателите. Той предложи още паркът зад хотел „Санкт Петербург” да бъде включен в списъка с имоти за отчуждаване.

Зад предложението за изваждане от списъка за продажби на ценните за градския пейзаж имоти застанаха почти всички групи в местния парламент, а в последствие кметът прие и двете предложения на Евелин Парасков.

„Това е ликвидационна програма на имотите на Пловдив. Тази програма задоволява частни интереси, а не управлява общински имоти”, заяви независимият съветник Слави Георгиев по повод начина, по който общината изработва Годишната си програма за разпореждане и управление на общински имоти.

Той попита защо няма мотивировка срещу всяко едно от предложенията за продажба на имот и защо служителите на общинско предприятие „Жилфонд” не стопанисват общинската собственост, особено тази с културно-историческа стойност. Той предложи да бъдат открити три нови графи в Годишната програма- една за преотреждане на общинска собственост за озеленяване, втора за придобиване на имоти за общинска инфраструктура и трета- за идентифициране на междублокови пространства. Той предложи още да се отложи точката до включването на трите нови графи, но всичките му предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

Не бяха приети и тези на Веселина Александрова от програмата да бъдат извадени предвидени за отдаване под наем игрища на територията на града, да бъдат извадени парцели, които следва да бъдат за озеленяване, както и концесията за многоетажен паркинг край Хуманитарната гимназия.

„Реална стратегия за управление на общинската собственост няма. Даваме всичко под наем, дори трибуните на гребната база, детски игрища и прочие. Миналата сесия и социална услуга дадохме на концесия. Нашата група предлага да отдадем на концесия и зам.-кметът по социални дейности и спорт, защото и без това с приемането на тази годишна програма той няма да има какво да прави”, заяви председателят на групата на БСП Николай Радев. Въпросният зам.-кмет Георги Титюков не бе в пленарната зала в този момент.

След сесията кметът Здравко Димитров се спря на темата с парка зад хотел „Санкт Петербург“.

„Не е ясно как и кога ще стане отчуждаването на парка. На този етап нямам представа каква ще е цената. Нека да бъде включен в програмата за отчуждаване, за да има спокойствие и мир. Макар че там няма как да се случи нещо без общината, тъй като имаме съсобственост“, обясни той.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Общината ще поддържа паметници на културата, в които има собственост, само при бюджетен излишък. С една дума- никога!

  1. Подкрепям изводите в предишните два коментара. В община Пловдив отдавна намирисва на многогодишна корупция относно не само към значими имоти, нейна собственост, но има апетити към такива на частни лица. Докога!

  2. Защо в Пловдив – Европейска столица на културата 2019, Общината все още не е написала и приела Стратегия за опазване на културното наследство и Планове за опазване и управление на единични и групови недвижими културни ценности, както изисква Закона за Културното Наследство? Докато не бъде приета стратегията и плановете, частници ще продължават да бутат ценни сгради и да рушат уникалния градски пейзаж. Само последните няколко години бяха съборени десетки паметници на културата в централната градска част на Пловдив. Вина носят и общинските власти и т.нар. „инвеститори“, които изглежда действат ЗАЕДНО. Досега няма и наказани, което говори за още по-мащабно „сътрудничество“ и с други власти.

  3. Кметът явно не е чел Закона за културното наследство, където изрично е записано, че КМЕТОВЕТЕ на общини организират и координират осъществяването на политиката по опазване на културното наследство, Общинските съвети приемат стратегия за опазване на културното наследство на територията на съответната община в съответствие с националната стратегия, а общинските администрации поддържат местните архиви на недвижимите културни ценности. Защо Община Пловдив и общинските структури тотално са вдигнали ръце от задълженията си за опазване на културното наследство? Защо не спазват Закона? Защото са корумпирани и не работят за обществения интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.