АктуалноВашите писмаГласовеГрадътКварталиНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Общината: Спрете да се оплаквате за Брезовско

Това отговорили от администрацията на пловдивчани, които всеки ден търсят решение как да стигнат до работните си места, вече една година

Транспортният хаос в района на Търговиите на Брезовско шосе цари вече една година и стотици хора са изправени пред ежедневен проблем с отиването и прибирането от работните си места на Брезовско шосе.

Кошмарът по Брезовско шосе продължава – ВИДЕО

Опитите на пловдивчани да имат поне достъп до там с масовия градски транспорт жънат поражения месеци наред. Някои отдавна са се отказали, но други продължават да се борят за правото си да пътуват свободно до работата си.

Ад: Час – час и половина от Брезовско шосе до центъра

В редакцията ни постъпи сигнал от група граждани, които молят за гласност на проблема. По думите им транспортния ад там преминава всякакви граници на търпимост, от фирмите, обслужващи маршрутните линии и община Пловдив взаимно си прехвърлят отговорността.

Ето писмото им:

„От 01.02.2023г. маршрутът на линия 12 беше съкратен извънредно много, в сравнение с предишната промяна, като в момента последната спирка на автобусите е Текстилен комбинат „Марица“. От „Автобусни превози – Пловдив“ посочват като причина получено нареждане от Община Пловдив. От офиса на г-н Тодор Чонов, заместник-кмет по транспорт в Община Пловдив пък твърдят, че от самата фирма-превозвач е отправено настояване за редуциране на маршрута, тъй като автобусите се разбиват по неоправения участък.

В същото време за линии с номера 9 (обслужвана от същата фирма-превозвач като линия 12) и 15 беше регламентиран обходен маршрут, избягващ до голяма степен отсечката в ремонт. Същият алтернативен маршрут е напълно приложим и за линия 12, но от Общината отговарят, че „не могат да излязат на глава“ с фирмата-превозвач.

Освен това от офиса на г-н Чонов сме уверявани непрестанно, че се търси решение в най-кратък срок да бъде възстановен маршрутът на линия 12 до официално утвърдената по Общинската транспортна схема спирка №1020 при ИЗК „Марица“. Този „най-кратък срок“ продължава вече една година.“

При последното обаждане на пловдивчани в кабинета ресорния зам.-кмет им било заявено, цитирам:

„Ситуацията с „Брезовско шосе“ за Община Пловдив е достатъчно сложна, затова много Ви моля, не я усложнявайте допълнително с Вашите оплаквания!“.

Хората, за които линия 12 е единствен вариант за придвижване, сме принудени да извървяваме на ден разстояние от повече от 2 км в едната посока, за да се придвижим до и от работните ни места в обстановка, свързана с много неприятни моменти, опасности и рискове за здравето и живота. Теренът за пешеходци, е абсолютно необезопасен и непроходим в определени участъци. На много места тротоар изобщо липсва или е напълно разбит.

При настоящите зимни условия това означава преминаване през огромни локви и дълбока кал, а в сухо време сме принудени да поглъщаме тонове прах, предвид продължаващия трафик на превозни средства в насипания с временна настилка участък. По пешеходното трасе стоят вече почти година тръби, както и други строителни материали, зарязани най-безотговорно. Има също контейнери за отпадъци, поставени в „джоб“, отнемащ почти цялата ширина на тротоара и паркирани автомобили. В тези случаи пешеходците сме принудени да слизаме на пътното платно сред преминаващите, често с несъобразена скорост, превозни средства“, описват ситуацията работещите в квартала.

Те разказват за инцидент, при който пешеходец, запътил се към спирката на линия 12, е бил свидетел на инцидент с тежкотоварен камион. Шофьорът на TIR-а изгубил контрол на управление и е връхлетял върху тротоара с висока скорост. Като по чудо нямало пострадали, разказват хората.

При цялата тази абсурдна обстановка, въпросът вече не е дали ще се случи някоя беда, а кога! – категорични са те.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

 1. Кадърниците се наскърбяват, огорчават и фкисват ако критикуем някои други Фактове:

  =Международен Мострен Панаир на арх. Гергов

  =Четници обсадили ОбСъвет със ЗАКАНИ ЗА ПАРИ:

  МИЛИОНИТЕ ТИ ЗА СТАДИОНИТЕ МИ

  което само по себе си е Престъпление за ОТКУП, само заплатаджиите от Народната Полиция / прокур. недовиждат

  =Опустошаването на Централна градска част пред гарата

  =Бетонен мост

  =Незаконните презстроявания от ГладАрхАхрянов

  =и др. много др., но ми писна

  1. За търпение може да се призовава само при условие, че сроковете за изпълнение на съотверните участъци, по които се работи са ясно дефинирани, спазват се и има алтернатива на затворените участъци.
   Само че за тази цел се иска да има и ясно дефиниран проект със заложен аванс за непредвидени ситуации. Вместо това големи и скъпи инфраструктурни проекти се правят на инженеринг и на парче, точно за да се оправдае поредното забавяне.
   И за това „удоволствие“ плащаме всички ние – с парите, които потъват, с нервите и времето, които губим, за да успеем и днес да се доберем до работното си място или дома си.
   А за това, че липсва асекватна информация от общината кога, какво и къде ще бъде затворено, дали има обходни пътища и алтернативен достъп, дали ще има промяна в маршрута на автобусните линии дори не ми се говори.
   Ще си висим в поредното задръстване или на някоя спирка, покрай която рейс няма как да мине, ще закъсняваме за работа, ще губим пари, щото трябва да сме ларж и проявяваме търпение понеже някой некадърник не си е свършил работата да подготви свестен проект и да информира хората какво ще се прави и кога.
   Ай сиктир!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина