АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовини

Общината иска от държавата Археологическия подлез

Дали общината да поиска от Министъра на културата да предостави безвъзмездно за управление Археологическия подлез на Понеделник пазара, с античната улица и късноантичната сграда Ирини и безценните мозайки в нея? Това ще трябва да реши Общински съвет следващия вторник, когато ще се разглежда предложението за това от кмета Костадин Димитров.

Той е внесъл в местния парламент предложение да му възложи чрез областния управител да поиска Министерски съвет да предостави безвъзмездно за управление на градската управа за срок от 10 години археологическата недвижима културна ценност, която е част серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“. С него Пловдив е кандидат за ЮНЕСКО, вкаран е в индикативната книга и като такъв е от изключителен интерес и се нуждае от опазване като елемент от световното наследство но цялото човечество.

Според общината, с оглед най-добрия интерес на обществото, дейностите по стопанисване и поддръжка на обект „Подлез Археологически“ може да поеме ОИ “Старинен Пловдив, съвместно с РАМ-Пловдив, по примера на обект „Епископската базилика на Филипопол“. От общината са категорични, че само така обектът ще реализира пълния си потенциал, като по подходящ начин се интегрира в живата градска тъкан.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина