АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораИмоти в ПловдивКултураНовини

Как е изглеждал домът на знатен гражданин на Филипопол – ВИДЕО

В днешния епизод на видеопдкаста в „В Капана“ на Под тепето ви водим на гости в единственото запазено на мястото си жилище от древен Филипопол. От днес, 40 години след откриването ѝ, късноантична сграда „Ирини“ е с широко отворени врати за посетители.

Наш любезен домакин е директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева.

Доцент Елена Кантарева-Дечева, лечителката на мозайки: Разказ за себе си и за Базиликата

От къде идва името на обекта?

Кои са откливателите му и хората, помогнали днес всеки да може да му се наслади?

Кой се грижи за дома на знатния гражданин на древен Филипопол днес?

Колко дълъг е пътят до вписването на античните мозайки на Филипопол в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО?

Отговорите на тези въпроси и още много любопитни факти ще научите във видеото.

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез „Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.

Знатният дом с красивите мозайки посреща посетители с работно време без почивен ден от 9.00 до 18.00 часа.

На 14 септември 2024 г. Пловдив ще подаде официалната си кандидатура за списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в Париж.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. = ето рака изглежда и ЩЕ изглежда Домът „ИМПЕРИАЛ“ НА НАЙ-ЗНАТНИЯТ И НАЙ-ЗЛАТНИЯТ ГРАЖДАНИН НА ФИЛИПОПОЛ

    МАМИН ИНДЖИНЕРИН ИВАН ТОТЕВ / Г.Е.Р.Б.

    АХКАЙТЕ, МАЙНИ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина