АктуалноГрадътИзбор на редактораНовини

Българските доброволци спасиха 31 живота в Турция – ВИДЕО

31 са спасените в Турция от земетресението на 6 февруари, благодарение на българските доброволци. Това съобщиха те при пристигането си днес в Пловдив. Посрещането им „Под тепето“ ви предаде на живо.

Специално посрещане им бе устроено от техните близки, приятели и други доброволци от НАРД в базата на Комсервиз на Голямоконарско шосе.

Най-нетърпеливи да ги прегърнат бяха семействата на героите, които ги очакваха цяла седмица.

Рая в прегръдката на баща си Красимир Каракашев

27-те герои си дойдоха малко след 18 часа, а в шатрата ги очакваше Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Той благодари лично на всеки един от тях. Кюнгерю поднесе букет на лидера на екипа Георги Влайков. Консулът изказа признателност от името на турската държава и целият народ, като подчерта, че макар и по тъжен повод, това бедствие е пореден и безспорен пример за добросъседство и истинско приятелство между двата народа. Корхан Кюнгерю поиска разрешение да благодари на Килиан – швейцарското куче-спасител с български водач.

Килиан откри 18 живи хора на мястото, където действаше нашият отряд. По техните думи кучето е най-големият герой сред тях.   

Доброволците ни, след които и няколко дами, работиха 8 денонощия в екстремни метеорологични условия – смразяващ студ, леден вятър и пълна липса на битови условия, неуморно, въртейки се на смени с кратки почивки.  

Част от групата се прибра с автобус, осигурен от дарител, който също доде да посрещне жените и мъже.

„Автобусът беше нашето спасение в минусовите температури навън. През нощта те падаха до -17 – 19 градуса“, споделиха спасителите.

Други пътуваха с лични автомобили и такива на приятели, осигурени с подкрепата на Националната асоциация на доброволците в България.

На посрещането нямаше представители на местната власт.

В края на срещата всички запазиха минута мълчание в памет на загиналите от земетресението в Турция и Сирия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Гледам са постлали и са им наредили тепсии, тва помен за мъртвите дето са извадили и пир за живите дето са измъкнали из под развалините е?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина