Матурите по български и математика се заменят с интегрирани тестове

Актуално Новини

Предстои промяна и на скалата за оценяване за ДЗИ, за тройка ще са нужни 30%

Въвежда се нов предмет „Дигитални технологии и креативност“

Интегрирани тестове заменят националните външни оценявания по БЕЛ и математика в IV-ти, VII-ми и Х-ти клас, като промяната ще влезе в сила от учебната 2022/2023 г. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предложените промени в Наредба 11 предвиждат изпитната програма по български език и литература да се съчетае с въпроси от областта на обществените науки, а математиката – с природните науки.

“С настоящите тестове по български и математика се оценяват базови умения, но това не е достатъчно. Нужно е да стимулираме учениците да имат по-комплексни знания, най-вече от природни и обществени науки. Все по-трудно ги мотивираме за природните науки. Много малко от зрелостниците избират и такава матура”, аргументира предложението на МОН министърът.

По думите му до учебната 2022/2023 година има достатъчно време за апробиране на новите формати и системата да се подготви.

Вълчев каза още, че измененията ще дадат възможност за акцент върху практическото обучение.

Предстои промяна и скалата за оценяване и на държавните зрелостни изпити, като там е предвидено вдигне на прага за среде 3. За това вече ще са нужни 30% от максималния брой точки. Сега прагът е 23 точки.

Министър Вълчев даде пример, че сега при игра на тото се постигат с лекота мининмум 8 точки на ДЗИ.

Ще се въведе нов предмет – Дигитални технологии и креативност, за учениците в V-ти, VI-ти и VII-ми клас. Той ще включва информационните технологии, надградени в компютърно моделиране. Новият предмет за седмокласниците ще бъде въведен през учебната 2023/24 г., а за петокласниците и шестокласниците – съответно през 2021/22 и 2022/23 г.

От догодина предметът „Околен свят“ ще се нарича „Родинознание“ с акцент върху патриотичното възпитание.  Петокласниците и шестокласниците ще имат по половин час повече седмично математика, учениците в VI-ти клас ще бъдат натоварени и с още половин час география на седмица.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.