АктуалноГласовеИзбориНовини

Млад ентусиаст ще се бори за кмет на Гълъбово

Мария Камбурова обяви кандидатурата си за кмет на родопското село Гълъбово за предстоящите местни избори през октомври. За намеренията си младата жена съобщи с пост в социалната мрежа.

Става дума за същото село край Пловдив, което в последните години се прочу с това, че жителите му се справят почти сами с проблемите си. След като си измайсториха полицай, те се захванаха сами да строят място за игра на малчуганите.

С младата дама която ще се бори за управата на селото сме ви срещали в репортажите ни Родопско село си прави детска площадка – ВИДЕО и Ходене по мъките с ремонтиран път в Гълъбово. Мария Камбурова е завършила гимназия с прородоматематически профил в Пловдив и висше – IT в София. Работила е като програмист в столицата и през последните години се занимава с частен бизнес. Семейна с едно дете.

В Гълъбово вече коментират, че кандидатурата ѝ се явява най-сериозната заявка към днешна дата, тъй като я познават и оценяват на база свършеното от нея като общественик – „редови селянин“, както Мария сама се определя с чувство за хумор. Освен това тя е най-младият кандидат за кмет на селото до момента.

Ето как Камбурова отговори на въпроса „какво не знаят жителите на Гълъбово за нея“:

„Имам много странични интереси. Сертифициран водолаз съм, участвала съм в почиствания на Черно море. Доброволец съм пловдивско формирование, имам правовоспособност за управление на кораб до 40БТ по море, каит съф, прапланеризъм, парашутизъм и доста години съм се занимавала с музика. Пътешественик по душа. Много обичам да пътувам и да се срещам с различни хора и култури – важно е за личностното обогатяване. 10 години съм живяла в София, след което съм решила да живея на село.“

Вижте още какво разказа Мария пред репортера ни – защо се захваща с тази кауза от първо лице.

„Всичко започна преди повече от четири години. От поставянето на контейнер за разделно събиране на стъкло, (контейнерът извозвах с личната си кола. Жоро от магазина даваше ремаркето си, комшията ми помагаше с багерче за товаренето на контейнера, а аз го карах в Пловдив и от там заминаваше за директно рециклиране в Плевен.

Около половин година го разнасях, но ми стана непосилно, а в последните месеци се налагаше и да плащам за извозването му). Най-хубавото беше, че хората изхвърляха 99% стъкло. Оказаха се много по-дисциплинирани, отколкото очаквахме.

Ако хората ме подкрепят, отпадъците и тяхното разделно събиране и извозване ще е един от приоритетите ми.

След публикация в Под тепето, вдигнаха боклука в Гълъбово

Продължих със сагата с асфалтирането на главната и единствена улица с асфалт (към онзи момент). Да, не останахме доволни от резултата, но благодарение на усилията, които положихме – аз и съмишленици, се асфалтираха не 150 метра, а 600. Тогава се запознах и с голяма част хората, които ги боли, какво и как се случва в селото. Една част от тях са хора с възможности и благодарение на тях успяхме да направим повече от предвиденото.

Създадохме гражданска организация, която да работи в полза на селото, година по-късно местен бизнесмен предложи да легитимираме дейността си адекватно и освен работата с институциите и физически положения труд, да събираме и средства под формата на членски внос и дарения. 

Роди се Сдружението, благодарение на което днес в Гълъбово се работи по една голяма мечта на хората – детска площадка и парк, а и не само.

Обединението на хората и бизнеса в каузи и организации с ясни цели е изключително важно в днешно време. Това обединение е ясен знак за събуждането на гражданското общество и категорична заявка за участието му в инициативи свързани с промяна на статуквото.

Миналата година организирах и почистване на селото. Много хора се включиха и резултатите бяха на лице. Метохме, косихме трева, кастрихме клони, почистихме шахти и канавки,събирахме боклуци. Хората предоставиха 2 багера, камионче, резачки и моторни коси.

Тази инициатива ще превърна в традиция.

Има доста места в селото, на които трябва да се обърне внимание (от гледна точка на почистване и вдъхване на живот). Едното, което от години не ми даваше мира, беше градинката до кметството.

Много ме дразнеше и реших сама да я разчистя. Бях гледала цяла зима разсад цветя, които засадих там. Ходех през ден да поливам и за времето, което отделях всичко беше наред.

И много, много други инициативи и проекти, прекарани часове в пътувания, срещи и разговори с институции до обединение на жителите и бизнеса в проекти, на които всички ставаме свидетели. Хората, които живеят в Гълъбово знаят най-добре. До дни ще „приключа“ малка, но пък за сметка на това с голяма разлика, инициатива.

Чистенето и облагородяването са приятната част от проблемите (ако може така да се каже), за съжаление, в селото имаме много и сериозни инфраструктурни проблеми, които не търпят отлагане и за които също съм направили доста стъпки, но ще отнеме още доста време.

Ето обръщението на Мария към съгражданите ѝ, което публикува днес:

Уважаеми жители на село Гълъбово,

Обръщам се към вас, за да заявя  категорично желанието и амбицията си да се включа в надпреварата за кмет на моето  село Гълъбово, като решението ми е добре осъзнато и лично мое.

Голяма част от вас ме познават и знаят, че пътят ми за каузата Гълъбово да се превърне в едно по-добро място за живеене започна преди повече от четири години. От поставянето на контейнер за разделно събиране на стъкло, организиране на почистване , облагородяване на занемарени кътчета в селото през прекарани часове в пътувания, срещи и разговори с институции до обединение на жителите и бизнеса в проекти, на които всички ставаме свидетели. Кандидатурата ми е  важна стъпка за устойчиво продължение на започнатото от мен и съм убедена, че ако получа подкрепата ви, обединени заедно ще успеем да постигнем много.

За мое щастие съм заобиколена от много хора, с моето разбиране, и вече е назрял моментът, в който всички ние да запретнем ръкави и от себе си да изградим основа за бъдещето, с приоритети в настоящето.

Камъкът си тежи на мястото. А камък по камък основа прави – здрава и стабилна. Време е да облагородим, възродим и изградим своя край като съвременно и устроено място за живот! Аз отдавна съм разбрала за себе си, че съм на мястото си. Тук са моите корени, от Гълъбово е моят род.

Знам, че ще има много работа. Много предизвикателства. Много препъни камъни. Много неуспехи. Много напрежение. Много борба с практики, които трябва да бъдат изкоренени. Много стигми, които трябва да бъдат обърнати. Натрупано напрежение, недоверие и нетърпение в хората.

Знам, че ако бъда избрана няма да получа карт-бланш от време за бавене. Знам, че ако получа поле за работа ще трябва много бързо да преборя предизвикателствата. Хората да бъдат чути, проблемите им да бъдат на дневен ред и да бъдат мои проблеми. Но всеки решен проблем няма да бъде успех – защото когато вършиш работата, за която си избран, ти не постигаш успех, а оправдаваш доверието, което си получил.

Искам да благодаря на всички вас, които в личен разговор и по различни поводи ми засвидетелствате подкрепа, който за всичките тези години стояхте неотлъчно до мен и ми давахте увереност да отстоявам водените до момента от мен битки!“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина