АктуалноЗелен градКварталиНовини

Фондът на фондовете инспектира Дондуковата градина

Ремонтните дейности в първия обществен парк у нас, след Освобождението, приключиха. В момента тече озеленяване, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Запазват вековните дървета в Дондуковата градина

В сряда по обяд в градината е извършена проверка от Фондът на фондовете, разбра репортер на Под тепето. В инспектиращата група е участвал целият екип на Фонда, начело с изпълнителният директор Надя Данкинова.

Припомняме, че „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД разпределя целево публични средства от европейски програми и национално съфинансиране чрез специализирани механизми за подкрепа.

Експертите единодушно са харесали изпълнените дейности по проекта за реконструкция на Градската градина в Пловдив, разказа Стаменов. Преди това те бяха виждали само плановете.

Райкметът уточни, че в момента се засаждат новите растения в парка, тестват се системите за напояване и видеонаблюдение.

Тестваха фонтаните в Дондуковата градина

Дондуковата градина светна – ВИДЕО

„Все още има малко работа по завършване на пространството около площада пред Дома на младоженците и отсечката по ул. „Цар Калоян до бул. „Руски“, уточни той.

“Първият участък от EVN до Дома на младоженците вече е с готови настилки и се надяваме, че след средата на този месец цялата зона ще бъде реновирана”, обясни районният кмет. 

На въпрос от медията ни, относно идеята тази част от ул. “Христо Г. Данов” да стане пешеходна зона, той коментира, че това все още е само идея и тече обсъждането ѝ.

Зоната около Дондуковата градина да е пешеходна

 Достъпът на автомобили до определена зона се определя по съответния ред: от комисията по транспорт ред и сигурност, с решение на Общински съвет и с промяна в Генералния план”, уточни още Георги Стаменов.  

В сряда в района се проведе поредната залесителна акция, по време на която бяха засадени 20 дървета край реката на бул. „Марица-юг“ и около областната администрация.

7-годишните чинари са дарени от частен инвеститор. Заедно с тях чинарите по крайречната зона вече наброяват 40.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Стаменов да не бяга от отговорност зависело от Общински съвет или ОКТ. Идеята е негова и ако не беше поставена на дневен ред изобщо нямаше да бъде поставен въпроса. Крайно време е да се разбере, че винаги се прави допитване с хората, които живеят на съответната улица, както и тези които живеят по околните улици. Защо журналистите не търсите и тяхната гледна точка, а мнението на случайно минаващи хора или читатели не незнам кой си сайт. Въпрос към авторите на статийте, както и към Стаменов и администрацията му : Дали ще ви бъде приятно ако на улицата, която живеете или съседна на вашата улица някой реше да я прави пешеходна и други хора решават вместо вас?

  2. Дали да стане пешеходна една улица трябва първо да решават хората, които живеян на нея, както и хората, които живеят по околните улици, защото паркирането и трафика ще се премести там. Когато Стаменов и районната администрация, както и всички общински служители преобладаващата си част от които идват с личните си автомобили започнат да използват велосипеди тогава ще повярвам, че се екологично настроени. Хората които живеят по въпросния участък от ул.Христо Г. Данов, както и хората които живеят по околните улици по които и без това натоварването е огромно НЕ СА ПИТАНИ дали искат улицата да е пешеходна или не.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина