АктуалноГласовеЗелен градИзбор на редактораКварталиНовиниПод лупа

Запазват вековните дървета в Дондуковата градина

В поредния 14 епизод на видеоподкаста „В Капана“ на Под тепето ви отвеждаме зад оградата на Градската градина, където тече дългоочаквана реконструкция. Заедно с ландшафтния архитект Станимир Шаламанов и кметът на район Централен Георги Стаменов, за да отговорим на щекотливите въпроси, свързани с дърветата в най-стария парк на Пловдив.

Гражданското общество в Града под тепетата през последните години адекватно реагира на всяко отсечено дърво. Реакциите в повечето случаи са пост фактум, тъй като такава е практиката на управата на Пловдив – първо реже, после обяснява.

Започна дългоочакваният ремонт на най-старата градина в България – ВИДЕО

Тази седмица в Пловдив, без много медиен шум, се случи нещо за пръв път наобратно. Райкметът Стаменов покани по настояване на ландшафтните архитекти Станимир Шаламанов, Владимир Маринов и Славка Цочева всички заинтересувани на среща-дискусия относно състоянието на растителността в Първия обществен парк в Източна Румелия – Обществено обсъждане за Дондуковата градина.

Целият екип ландшафтни архитекти има наблюдение от 12 години за това как се развива растителността в парка, а тя е в такова лошо състояние защото Община Пловдив не е била добър стопанин през годините, разказа ръководителят на проекта Станимир Шаламанов.

Защото ландшафтните архитекти поискаха среща с гражданите на Пловдив? Защо растителността в Градската градината е в незадоволително състояние? Колко са защитените дървета в Първия обществен парк в Източна Румелия? Колко ще бъдат премахнати? Какво ще се случи с алеите и паметниците в парка? Ще има ли санитарен възел? – отговорите на всички тези въпроси вижте в следващото видео.Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Бива, санитарна сеч ама 150 дървета, идва в повече, ако е истина. Къде е гражданското общество, не се вижда. Само платена гербаджииска статия.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина