Кръгови кръстовища на Сточна гара няма да има

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа

Здравко Димитров даде на заден за реализирането на идеите на предната администрация

Строителството на гигантския мол на парцела на Сточна гара е замразено на този етап, вероятно заради коронакризата

Кръгови кръстовища на Сточна гара няма да бъдат правени. Това заяви днес кметът Здравко Димитров след въпрос на Под тепето относно заявените още от администрацията на Иван Тотев намерения за изграждането на кръгово, на развръзката на бул. „Христо Ботев” с „Авксентий Велешки” и евентуално на кръстовището на самата Сточна гара. Идеите бяха свързани основно с очакванията за допълнително натоварване на зоната заради изграждането на нов мол на огромния парцел от 36 декара там. Теренът е разчистен, цялата документация за старт на строителни дейности на търговския комплекс е готова, но инвеститорът не пристъпил към действие. Очевидно от общината пък ще дадат на заден за подпомагане на инфраструктурата около самия имот.

Здравко Димитров заяви, че не знае какво се случва с празния парцел, тъй като е частна инициатива. Но категорично заяви, че развръзката на бул. „Христо Ботев” с „Авксентий Велешки” не отговаря за кръгово кръстовище и такова там няма да се изгражда.

Припомняме, че през септември 2018г., инвеститорите от южноафриканският фонд, който купи терена от 36 декара между Централна и Сточна гара в Пловдив, внесоха предложение в общината за изграждане на две кръгови кръстовища по бул. „Христо Ботев“ в близост до парцела им. Тогава Под тепето писа, че варианти за облекчаване на трафика на кръстовището на „Авксентий Велешки“ и бул.“Христо Ботев“ се въртят в главите на управниците на града още от 2012-а година. Тогава за пръв път се заговори за идеята да бъде поставен светофар, който да направи възможен левия завой от ул. “Авксентий Велешки” към Сточна гара. Две година по-късно от КАТ отсякоха, че не става. Мотивите на Пътна полиция бяха, че разстоянието между кръстовището на бул. “Христо Ботев” и бул. “Цар Борис Трети Обединител”, както и това на “Христо Ботев” с “Авксентий Велешки”, е ограничено и подобен светофар би затруднил трафика вместо да го облекчи.

Четири години по-късно южноафриканският фонд NEPI Rockcastle отново постави тези въпроси на дневния ред на управляващите, след инвестиция за над 17 млн. лева в терена, на който възнамерява да постои огромен мол. Намеренията на фонда бяха подобряването на инфраструктурата да върви успоредно със строежа на грамадния търговски център. Очакваше се изграждането на мола да започне в първото шестмесечие на 2019-а година. Това обаче не се случи. Старт на строителните дейности не е даден до ден днешен. От настоящата администрация смятат, че вероятно коронакризата е забавила плановете на инвеститора.

Споделете ни във:

3 коментара за “Кръгови кръстовища на Сточна гара няма да има

  1. Айляка не знае какво се случва с 36 декара в центъра на града? Е, това е класика в айлящината! Не знам с какви очи и съвест Айляка четата му от зам.айлячета си вземат нелошите заплатки…А иначе загубеняците в центъра да си трошат колите и зъбите по изкорубените павета на “Авксентий Велешки”, а тютюневото гробище ще озадачава археолозите след 1000 години, ако не го превърнат в музей на Айлящината…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.