АктуалноГрадътЖивотЗабравеният град

Кой е кварталът Гюл Бахча в днешен Пловдив?

Днес най-често го обозначаваме като „Гроздовия пазар“, а в миналото мястото е било плодово тържище и дори автогара

Източник: Lost in Plovdiv

Едно от местата в Пловдив, заселено доста рано, е районът между двете тепета  – Бунарджика и Сахата. Днес, най-често го обозначаваме като „Гроздовия пазар“, но преди се е наричал Гюл/Гьол Бахча. Всъщност, спорът за произнасянето на тогавашното му наименование е бил доста стар. Кореняците по-скоро се застъпват за розите (гюл), тъй като в миналото Бунарджика бил заобиколен с розови градини, сред които възниква и кварталът. Опонентите им пък твърдят, че къщите са били построени върху някогашно блато, откъдето идва и името „гьол“.

Някога всички улици били застлани с калдъръм, с изключение на павираната улица Преслав. Пожарната и Гроздовият пазар са оформяли централната ос на мястото, а старото турско име на пазара , който се е провеждал там, е  било Емиш пазар (на турски: Yemiş pazar – „Плодов пазар“). Пловдивската пожарна команда се премества в стария турски чифлик на ул. Преслав в края на  ХІХ-и век. Точно там в административната сграда е разположен музейният кът на огнеборците. На първия етаж ще може да разгледате специалната фотоизложбата с архивни кадри от знакови пожари и състезания по пожароприложен спор, подготвена за 130 – годишния юбилей от всички прес фотографи под тепетата. В архивната сбирка на втория етаж в сградата на регионалната дирекция се съхраняват още каски, униформени емблеми, награди, тематични издания и кука, с която тулумбаджийте са си служили преди векове. На стената на вътрешния пропуск откъм двора виси стара пожарникарска камбана. За нея няма данни от коя година е.   

По време на социализма площадът се преименувал на основателката на женското социалистическо движение в България –  Вела Благоева. В местното съзнание  обаче мястото си остава „Гроздовия“ и до ден днешен.  А грозде там са продавали, когато бул. „Руски“ е бил околовръстно шосе на Пловдив.

През 50-те и 60-те години на миналия век в квартала се е намирала и централната автогара на града. В магазинните помещения срещу площадчето са се помещавали чакалнята, касата за билети и ръководителите на движението. След това тази дейност се премества на автогара Юг и площадът се именува Преслав.

По-късно в опразнените помещения се устройва едно от култовите заведения под тепетата. Кръчмата „Тихия кът“, в която се събирал интелектуалният елит на Пловдив, бързо станала толкова известна, че служила за ориентир при упътване. В нея винаги се намирали качествени напитки, поднесени със страхотни мезета, но най-запомнящото се безспорно били посетителите.

В началото на 1990-те години на площада са открити първите обменни бюра в Пловдив, което става причина мястото да бъде често споменавано в криминалните хроники.

Днес, това е една от най-централните локации под тепетата, в непосредствена близост до Главната улица и тепетата, но и същевременно доста тиха и спокойна за живот.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

8 коментари

  1. След земетресението през 1928г., Гроздовият пазар, наред с Цар-Симеоновата градина е бил и палатков лагер за пострадалите и останали без дом пловдивчани. В годините наоколо се строят сгради -паметници на културата, на които можем да се възхищаваме и днес. Това място е пропито с история и човешки съдби, до ден днешен е събирателна точка на бохеми и артисти. Това е едно малко бижу в сърцето на града, някак си сгушено между тепетата, Цар-Симеоновата градина и шумната “ Главна“, където винаги можеш да срещнеш добър приятел или някой случаен чудак. Районът привлича ценителите на архитектурата и носи неповторимия дух на Пловдив. Тук са сградите на бившото Гръцко консулство, Сгради на арх. Грозев, арх. Б. Чинков, , сгради стил „ар нуво“.. На ул. Преслав (и пресечкат с ул. Петьофи) е построена и първата жилищна кооперация, носеща името – „Нов дом“, в която живеят уважавани учители и директори. Сградата е завършена през 1952г. , след като се срутва при първия опит за строеж поради подпочвените води на блатистата местност (гьол:).
    Ако скоро не сте се разхождали в района-направете го., защото осанката на това място скоро би могла да бъде съсипана от поредното безумно инвестиционно намерение, което беспорно нарушава целия ансамбъл от сгради и паметници на културата, разположени в района на „Гроздовия“ улици Преслав, Петьофи, Г. Вайганд и В. Юго. Това решение е в ръцете на градоначаниците, но надявам се и на пловдивчани, които милеят за района. Дано техните сигнали бъдат небпросто „отразени“..
    Гроздовият пазар не случайно е мястото на което се намира и паметника на Йосиф Шнитер архитект, геодизист който създава градоустройствения план на Пловдив, и е причината днес да виждаме тепетата не като голи скали, а като зелени пространства, които по негова идея са залесени в началото на 20-ти век. Дано поне част от неговото дело и завет са оставили следа у съвременните му колеги и Районът наистина да бъде запазен какъвто го виждаме днес.

  2. В този квартал Гюл Бахча в годините между 1946 до 1955 година израснахме с опашките за купони, дворът на училище Карнеги с раздаване на помощи,стръмните снежни улици на Сахат тепе и пързалките на Бунарджика.Сградата на Пловдивската телевизия беше начално училище Гео Милев.Улица Преслав със своята архитектура достойно се вливаше в бул.Руски и Главната улица с площада пред кино Балкан.Файтоните и каруците бяха повече от автомобилите и автобусите на Гроздовият пазар.Ревностно пазехме спокойствието на „махалата“.

  3. Мястото се е наричало Гюл Бахча, а не Гьол, защото Бахча означава градина. Блатни градини няма, само розови. Хубаво е все пак да се проверява информацията, преди да се пише.

    1. Районът е бил заблатен гьол, това знам от стари махленци, а рози май е нямало, но за да се продадат парцелите за нови имоти преди 100 години в тази блатиста зона, са го рекламирали като гюл бахча. Тъй че не бързай с критиките, добре е наистина да се проверява …

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина