АктуалноГрадътЖивотНовини

Какво да правим в Пловдив (02.09– 08.09)

Тази седмица в Пловдив ще се насладим на изкуство и фестивали

Снимка на корицата: Минко Михайлов

02 септември

ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА | OPERA OPEN 2022

Андрю Лойд Уебър и Тим Райс

Диригент – Константин Добройков
Режисьор – Веселка Кунчева
Художник – Мариета Голомехова
Хореография – Явор Кунчев

С участието на Николай Воденичаров – Никеца, Владимир Михайлов и Юлия Йорданова – Керана
Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър Пловдив

20:00 часа

 

Спектакъл „Редки тъпанари“

Спектакълът е по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители”, а режисьор е Теди Москов.

С участието на: Мая Новоселска, Роберт Янакиев, Явор Бахаров, Александър Сано, Ясена Господинова, Дайана Михайлова, Петя Венелинова, Ивайло Спасимиров, Александър Узунов

Спектакълът „Редки тъпанари“ е театрална версия на филма на Марио Моничети „Неизвестни извършители“. Сюжетът е силно комедиен и разкрива трогателните опити от група пишман крадци да оберат една заложна къща. Те са фрапиращо непрофесионални и абсолютно неподходящи за престъплението, с което са се нагърбили. Разбира се, самочувствието им е обратно пропорционално на възможностите им.

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

 

Седмица на съвременното изкуство 2022 – „Тежестта на съществуването“

“ Седмица на съвременното изкуство“ е първият ежегоден международен проект за съвременно изкуство в България, чието начало е през 1995 г. Организатор е сдружение „Изкуство днес“,  базирано в Пловдив, което е една от водещите организации за съвременно изкуство в страната. Сдружение „Изкуство днес“ е създадено през 1997 г. и има за цел да представя алтернативни и експериментални форми на съвременното изкуство; да работи за тяхното изучаване и документиране; да изгражда информационна база данни, представяща съвременните автори.

Най-значимият проект на Сдружение „Изкуство днес“ е „Седмица на съвременното изкуство“, която след 28 години продължава да бъде устойчива и атрактивна инициатива, както за публиката, така и за художествената сцена.
За всяко издание се кани водещ български или чуждестранен куратор, който избира актуална тема. Много от представените произведения са създадени специално за Седмицата на съвременното изкуство. В изложбите са участвали важни имена от международната сцена като Хито Щайерл, Бил Виола, Бенедикт Партенхаймер, Уте Рихтер, Юлиан Розефелд, Scenocosme, Ханс Шабус и много други. Всички те са художници, които са участвали в най-известните световни форуми за съвременно изкуство.

Куратор на тазгодишното издание на Седмицата „Седмица на съвременното изкуство“ е Галина Димитрова-Димова – куратор и организатор на културни проекти. Темата на изложбата е „Тежестта на битието“, която е вдъхновена от романа на Милан Кундера „Непоносимата лекота на битието“. В центъра на размислите, довели до концепцията на изложбата, са антагонизмите, с които е свързано човешкото съществуване: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и липса на воля. „От тях опозицията тежест – лекота е най-загадъчната и най-значимата“.

Във фокуса на изследването е жаждата да се освободим – от мисли, действия, отговорности и как това води до привидно лесното ни отказване от отговорност, което на свой ред носи усещането за безсилие и безнадеждност. Това може да се разглежда и като форма на съвременно (посткапиталистическо) робство, при което хората продават най-ценните си притежания – времето, мислите и идеите си – за да ги капитализират в конфортно съществуване. Тук времето се разглежда като ценност, като мерна единица или разменна монета, която се използва за изпълнение на човешки желания.

Но както твърди Кундера, лекотата никога не донася нужното на човека съпротивление, за да води той своите битки, тя не носи удоволствие, нито особен смисъл. Затова, колкото и да ни плаши тази непосилна тежест тя единствено може да ни накара да живеем достойно. А красотата е последното нещо, което ни подкрепя в този нелек път – красотата да изследваш, да се самоизследваш.

Концептуалната рамка на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив 2022 е в посока да си върнем тежестта на съществуването и поетиката на образа, която ни олекотява и издига от земята, защото „Творчество за хората е като летенето за птиците” (Чехов).

Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, пърформанси и герила акции, които имат връзка с темата.

Художниците, които участват в изложбата са: Лъчезар Бояджиев (България), Емил Миразчиев (България), Венелин Шурелов (България), Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (България/САЩ), Севдалина Кочевска (България), Боряна Венциславова (България/Австрия), Ариел Рейхман (Израел/Германия), Селма Селман (Босна и Херцеговина/Нидерландия) и Елена Белантони (Италия/Германия). Периодът на изложбата е 2-11 септември 2022 г., а произведенията на изкуството ще бъдат разположени на различни места в центъра на Пловдив. Като част от церемонията по откриването ще се състои пърформансът „MirroMorphosis“ на Ирина Стоянова и Христо Желев.

„Призовете града, призовете хората” – това е мотото на конференцията, която ще се проведе на 3ти септември, в рамките на 28мата Седмица на съвременното изкуство. Фокусът на конференцията е насочен към художествените намеси в градска среда, които са специфични за пространството и търсят ангажираност или взаимодействие с публиката. В центъра на презентациите и дискусиите от поканените куратори и художници ще бъде терминът „нов жанр публично изкуство“, предложен от американската кураторка Сюзън Лейси. Тя определя тези художествени практики като „активистки, занимаващи се със социални и политически въпроси, често създадени извън институционалната структура, като по този начин дават възможност на художника да се свърже директно с публиката“ . Въпреки че социалният принос е централен за творбите, посланието е предадено метафорично и поетично, а естетическите качества на творбите не са за подценяване. Това е важна част от разбирането на значението на поставянето на изкуството в публичното пространство.

19:00 часа

 

Ретроспективна изложба на Ангел Гешев

Ангел Гешев е роден в Пловдив, където завършва ССХУ Сценични кадри в родния си град (1981).
През 1993 г. завършва магистратура в катедра „Графика“ на МГАХИ „Суриков”в Москва. В руската столица работи в Московското студио на Руската академия за изобразително изкуство. Съдбата го отвежда в Китай, където през 1998 г. е творчески директор на „ А&Y” Студио в Пекин.
През 2015 г. в Пловдив основава Фондация ”А.Г.-Арт Проект”, а на следващата година създава Галерия ”Арсенал на изкуството”.
Автор е на десетки самостоятелни изложби в България, Русия, Китай, Германия, Тайван и др. Участва в голям брой международни изложби в Европа и Азия. Носител е на престижни награди за графика у нас и в чужбина (2008 – Голямата награда за Графика от Фестивал „Вяра“ – Москва).

Творби на художника се намират в колекциите на:
Национален музей за изобразително изкуство, Пекин, Китай
Национален музей по изящни изкуства „Пушкин”, Москва, РФ
Министерство на културата на РФ,
МГАХИ „Суриков”, Москва
Национална художествена академия, София
Градска художествена галерия -Пловдив
Музей „Zumerly”, Ratgers University, USA
University of Portland, USA
Колекция „Delta Airlines”, Москва
Държавна агенция за българите в чужбина, МС на България
Народно събрание на България
Инкомбанк, Москва
„Texas Petroleum”, Пекин

„Мечтата на Ангел Гешев още от студентските години да улови дъха на времето чрез литографския отпечатък, е пред нас…И както скалните рисунки са универсалната писменост на човечеството от най-древни времена, така художникът е дал своя отговор за дъха на времето, напластявайки културни пластове с различни писмени знаци и исторически епизоди, чрез характерната за него живописна текстура, вдъхвайки им нов живот, изпълнен с послания“ – казва за твореца проф. Аксиния Джурова.

А след шест динамични житейски десетилетия Ангел Гешев е убеден: „Паметта винаги ни застига, проблемът е за какво ще я извикаме и ще чуем ли отговора ѝ на нашите въпроси…“

Зали за временни експозиции

18:00 – 19:30 часа

02.09. – 22.09.2022

 

„ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ“ 2022

Отново Културен център „Тракарт“ ще бъде домакин на срещата е естетиката на японската култура и изкуство благодарение на г-ж Снежана Накатани. За Страната на изгряващото слънце можем да говорим надълго и нашироко. Колкото позната, толкова и непозната! Но държава, в която преди всичко се извисява култът към красотата и естетиката, споменавайки само една единствена дума – кимоно. Кимоното е есенция и емблема на Япония, и днес то има статус на символ, а от 20-те години на ХХ в модата периодично влагат изобретателност и креативност и ползват десена и кройката му. Приемаме го като церемониална дреха, но всъщност през по-голямата част от историята то е било традиционната дреха за всички в Страната на изгряващото слънце.

След огромния интерес на аудиторията към изложбата на кимона и обита, представена по време на 32-те Дни на японската култура в България през 2021 г., възниква идеята този път изящното японско изкуство на кимоната, визитка на японското по света, да бъде представено заедно със съвременна японска музика и балет. Целта е да се направи препратка към бъдещето развитие на кимоната като се възпее тяхната красота. Днес хората могат да носят кимоно в свободен, традиционен или класически стил. Все повече дизайнери се интересуват от кимоното и това помага да се върне там, където му е мястото – по улиците, а не в музея или на пиедестала. Японската музика води началото си от дълбока древност, чиито народни корени и ранно влияние от азиатския континент имат стара историята.

Японската музика включва в себе си музикалните традиции на Окинава и автономните музикални достижения на народа Айну на остров Хоккайдо. Основната идея на събитието е да представи автентичното японско изкуство и бъдещето му развитие в унисон с музика и балет, както и да запознае българските дами и ценители на японската култура с традиционното японско облекло.

Културен център ТракАрт

17:00 часа

 

TheatAir 2022 – фестивал за улично изкуство

TheatAir е фестивал за улично изкуство – театър, цирк, музика, пърформанс. Започва да се провежда като модул към Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ през 2012 г. и оттогава събира под небето на Пловдив едни от най-интересните и изявени артисти. Програмата на фестивала включва представления както за деца, така и за възрастни, без ограничения в жанра или формата. Единственото условие за участие е Вашето изпълнение да може да се представи на открито в градска среда.
Фестивалът не е със състезателен характер. Провежда се всяка година в началото на месец септември и вече устойчиво присъства в културния живот на Пловдив, като среща гражданите и гостите на града с атрактивни и интересни трупи от цял свят.

02.09 – 05.09.2022

 

Комедийно шоу „ Майсторите на комедията“

„Майсторите на комедията“ е комедийно, сатирично музикално шоу за събитията, новините и живота в България, Европа и света.
В представлението са включени скечове, текстове и образи от телевизионни и театрални формати пресъздадени от актьорите Георги Мамалев, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев.
В спектакъла се изпълняват някои от най-популярните песни от историята на Ку-ку, Каналето и НЛО.
Актуалните теми от съвременната политика, икономика, медии, изкуства, лайф-стайл и нова музика се представят на зрителите по ироничен и забавен начин.
На сцената застават герои от нашето време, които чрез своеобразни «интервюта» и разкази пресъздават вълненията на днешния ден.
Кои са темите на съвременния българин?
Успяхме ли с реформите в образованието, културата, здравеопазването и съдебната система? Запазихме ли надеждите, мечтите и стремежите в днешния технологичен и динамичен свят?
Усмивките, доброто настроение и силните емоции са гаранирани.

Летен театър Бунарджика

20:00 – 22:00 часа

 

DJ Todd at The Post

Петък музиката ще бъде от DJ Todd

Бар Пощата

20:30 – 03:00 часа

 

Chris Bau & DJ Mavri at Bally Club

Chris Bau, КРАЛЯТ на трайбъла, и DJ Mavri ще бъдат гости в Bally Club на 2 септември!

Насладете се на уникалната комбинация, която двамата ще създадат, от House, Tech, Techno, Mnml и Vocal!

Chris Bau е DJ и продуцент, също така е резидент в Apocalypto в Берлин, работил е в Чехия, както и много от известните клубове в България.

Bally Club

20:00 часа

 

03 септември

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

След това се отправяме към паметника Альоша на връх Бунарджик тепе, откъдето ще се насладим на прекрасна гледка.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

 

„ДНИ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ“ 2022

Отново Културен център „Тракарт“ ще бъде домакин на срещата е естетиката на японската култура и изкуство благодарение на г-ж Снежана Накатани. За Страната на изгряващото слънце можем да говорим надълго и нашироко. Колкото позната, толкова и непозната! Но държава, в която преди всичко се извисява култът към красотата и естетиката, споменавайки само една единствена дума – кимоно. Кимоното е есенция и емблема на Япония, и днес то има статус на символ, а от 20-те години на ХХ в модата периодично влагат изобретателност и креативност и ползват десена и кройката му. Приемаме го като церемониална дреха, но всъщност през по-голямата част от историята то е било традиционната дреха за всички в Страната на изгряващото слънце.

След огромния интерес на аудиторията към изложбата на кимона и обита, представена по време на 32-те Дни на японската култура в България през 2021 г., възниква идеята този път изящното японско изкуство на кимоната, визитка на японското по света, да бъде представено заедно със съвременна японска музика и балет. Целта е да се направи препратка към бъдещето развитие на кимоната като се възпее тяхната красота. Днес хората могат да носят кимоно в свободен, традиционен или класически стил. Все повече дизайнери се интересуват от кимоното и това помага да се върне там, където му е мястото – по улиците, а не в музея или на пиедестала. Японската музика води началото си от дълбока древност, чиито народни корени и ранно влияние от азиатския континент имат стара историята.

Японската музика включва в себе си музикалните традиции на Окинава и автономните музикални достижения на народа Айну на остров Хоккайдо. Основната идея на събитието е да представи автентичното японско изкуство и бъдещето му развитие в унисон с музика и балет, както и да запознае българските дами и ценители на японската култура с традиционното японско облекло.

Културен център ТракАрт

11:00 часа

 

ИСУС ХРИСТОС СУПЕРЗВЕЗДА | OPERA OPEN 2022

Андрю Лойд Уебър и Тим Райс

Диригент – Константин Добройков
Режисьор – Веселка Кунчева
Художник – Мариета Голомехова
Хореография – Явор Кунчев

С участието на Николай Воденичаров – Никеца, Владимир Михайлов и Юлия Йорданова – Керана
Солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър Пловдив

20:00 часа

 

Апокалиптика | Apocalyptica

Минали са 25 години от излизането на дебютния албум на финландските хедбенг виолончелисти Apocalyptica, озаглавен Plays Metallica by Four Cellos (Mercury Records)…

Минали са 22 години от магическия първи концерт на Apocalyptica в България. Той се състоя на Античния театър в Пловдив през 1999г. и спечели фен маса на групата у нас, която помни този концерт и досега. През годините възпитаниците на Академия „Сибелиус“ в Хелзинки вървяха по свой път, оказал се успешен и като кариерна посока.

През 2022г. порасналите Apocalyptica се завръщат в града на тепетата за нова среща под звездите със своите почитатели тук. Тя ще се осъществи през септември в Пловдив по покана на EventEase.

Както вече сме се уверили и лично, куфеещите челисти от Финландия са дръзки, истински и отворени. Такива са и хората в аудиторията на техните представления. Финландците изпъкнаха като истински новатори в метъл сцената веднага щом стъпиха на нея. Те продължиха да се развиват, да експериментират и да изненадват. От квартет виолончелисти, изпълняващи кавъри инструментално, те започнаха да пишат авторски материал, разшириха състава като добавиха барабанист, а след това включиха и вокални партии. За тях те канят различни популярни вокалисти, като тези колаборации понякога са представяни и с изпълнения на живо със съответния певец.

И макар да им бяха нужни години да бъдат приети и оценени в по-консервативните компании от фенове в световното рок общество, те се настаниха трайно в афиша на големи форуми на метъл жанра.

Днес Apocalyptica все още са глътка свеж въздух с оригиналния си подход на музициране, професионализъм при изготвяне на аранжиментите на техните музикални пиеси и със сърцати си изпълнения на сцена. И наистина-енергията и зарядът, които този респектиращ класически инструмент виолончелото носи, в комбинация с музиканти, в чиито сърца гори пламъкът на метъла, са сами по себе си предпоставка за взривяващо шоу.

През пандемичната 2020г. групата издаде девети студиен албум със заглавие Cell-0 (Silver Lining Music)… Значи е време за концерт с опреснен сетлист с нови композиции – имаме го.

Летен театър

19:00 – 23:00 часа

 

Камерна сцена Пловдив 2022

Lakis Tzimkas

Culture Hotspot Milcho Leviev – къща Иван Черноземски, ул. „Цанко Лавренов” 5

19:00 часа

 

ROKU Cocktails Night / Anyway Social Bar

От японски “roku” значи “шест”, точно колкото са и традиционните японски подправки, които можете да вкусите в Roku gin! Тази събота ви даваме възможност да се насладите на тази уникално вкусна напитка в комбинация с други вкусове или като прост (но не толкова прост за сетивата) джин-тоник! Очакваме ви на външният бар пред Anyway Social Bar!

Anyway Social Bar

20:00 часа

 

End of Summer by Toni A.

Ще полеем краят на лятото под музикалната селекция на Toni A.

Бар Пощата

21:00 – 03:00 часа

 

C-FUSION at Bally club

На 3 септември наш гост е една от легендите на електронната музикална сцена в България и резидент на Bedroom, а именно C-FUSION!

В неговата селекция, ще чуете динамичен груви саунд и свежи вокали, който ще ви накарат де се забавлявате на макс цяла вечер!

Bally Club

20:00 часа

 

04 септември

Velvet Moonlight – акустично шоу

Tsena Koev и Mistheria се събират отново за съвместен акустичен концерт.
Vivaldi Metal Project е “all-star” проект, който пресъздава извесни класически композиции в метъл вариант. В трите издадени досега албума са представени творби на композитори като Вивалди, Моцарт, Бах, Бетовен, Дворжак с участието членове на Dream Theater, Symphony X, Kameрlot, Helloween, Death, Within Temptation и други. Vivaldi Metal Project ще изпълни песни от новия си албум “EpiClassica”, както и хитове от предишните си издания.
Tsena Koev е симфонична метъл група основана от Цена Стефанова – главната певица в лайв групата на Vivaldi Metal Project – и българският аранжор на проекта Живко Коев. Групата ще представи в акустична форма дебютния си албум “Emotions In A Jar” и няколко песни от предстоящия “Storm In Human Form”.
Творчеството на Аегония включва поредица от фентъзи романи и атмосферична фентъзи музика с приказни текстове. Групата ще представи акустично новия си албум „Moonlight tales“, както и песни от дебютния „The Forgotten Song“, фолклорните „Самодива“ и „Ща да ида, майчинко“, аранжирани за вокали, китара, фагот, обой, цигулка, чело и контрабас.
Freija е Nordic folk/pagan група от Пловдив, България. Репертоарът на Freija пресъздава скандинавски фолклорни песни, кавъри на Wardruna и други скандинавски групи, както и съвременни песни в същата тематика. Групата създава и свои авторски композиции на норвежки и фински, като отново възпява митичните истории на богове и същества от викингските саги. Freija ще разпръсне Северното сияние с древни сказания и ритуали в една епична битка за Валхала, като даде нов живот на някои забравени сюжети и ценности от миналото.

Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“

18:30 часа

Останалата част от най-интересното в Пловдив през тази седмица може да намерите в единствения дигитален пътеводител под тепетата. 

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина