АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораНовиниПод лупа

Изоставеният Пловдив: Ръждиви перила ни „пазят“ от падане в Марица

Ръждивите парапети на Панаирния мост над река Марица привлякоха вниманието на медията ни в деня на Богоявление, когато върху тях имаше облегнати стотици пловдивчани, дошли да наблюдават тържествения Водосвет и спасяването на кръста на празника.

Публиката бе блокирала изцяло десния тротоар на моста по централния пловдивски булевард „Цар Борис III Обединител“

Невиждан интерес към хвърлянето на кръста за Богоявление

Публиката бе блокирала изцяло десния тротоар на моста по централния пловдивски булевард „Цар Борис III Обединител“ и в празничната еуфория никой не обърна внимание на състоянието на перилата, които трябва да ги пазят от падане в реката. Вижте как изглеждат те в галерията по-долу.

Според специалисти, ръждясалите парапети могат представляват няколко опасности в зависимост от степента на ръжда и цялостното състояние на конструкцията. Те носят някои потенциални рискове, като основният е свързан със структурната цялост на съоръжението.

„Ръждата отслабва метала с течение на времето, компрометирайки структурната цялост на парапета. Тя причинява корозия на метала и загуба на първоначалната му здравина, а това може да доведе до чупливост на парапетите„, коментираха инженер-конструктори пред Под тепето.

В случая е очевадно, че корозия на материала е налице и то от доста време. Отслабеният парапет няма как да осигури адекватна опора, особено в ситуации, в които стотици хората се облягат разчитат на него за стабилност, предупреждават специалистите.

На лице е липса на адекватна поддръжка на съоръжението. Ако не се вземат своевременни мерки скоро, ръждата ще продължи да се разпространява и ще влоши тотално стабилността на перилата. Това от своя страна ще направи ремонтите по-предизвикателни и скъпи в дългосрочен план.

Ако в събота инцидентите с хора се разминаха по чудо, то съвсем скоро това вече може да не е така!

С цел да се гарантира безопасността, редовните проверки и поддръжката на инфраструктурата, включително мостове и парапети, са от решаващо значение. Напомняме на властите, отговарящи за поддръжката на мостовете, че при инциденти, могат да понесат правна отговорност.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството– https://e.vg/clean

  2. Дай им хляб и зрелища на кратунковците и те се бухат у водите…а града им го няма никакъв. Ма те и толкова са от града.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина