АктуалноГрадътНовини

Невиждан интерес към хвърлянето на кръста за Богоявление

Огромен интерес проявяват пловдивчани към хвърлянето на кръста в реката за Йордановден. 120 мъже са се записали да скачат за ваденето му от ледените води на река Марица, а още няколко пъти по толкова зрители ще наблюдават и ще ги подкрепят.

Тълпата е блокирала тротоарите по бул. „Марица“ и Панаирния мост. Всички са в добро настроение, като има множество семейства, малки деца и възрастин хора. Водолази от Пожарна безопасност провериха водата и установиха, че е с температура от 4 градуса.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. „Не разполагаме с никакви факти за съществуването на ледено мъжко хоро в Калофер преди края на 90-те години на 20. век. Лесно може да се проследи как споменатото хоро става част от културния календар едва след 2000-та година и се преплита с развитието на популярната култура, родена като резултат от Прехода. Имам дълбокото подозрение, че мъжкото хоро не извира от мотивацията и културата на потеглилите на саможертва с четата на Ботев от румънския бряг, а в него се оглежда културата и нагласата на невъстаналите и залостили портите си пред Ботев и другарите му“.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина