АктуалноГласовеЗабравеният градИзбор на редактораНовини

Инициатива: Да бъде изместена паметната плоча на Априлци от подлеза в градинката на аптека Марица

На днешния най-български празник в поредния епизод на видеподкаста „В Капана на Под тепето“ ви водим по пътя на шествието за 24 май. То тръгва от историческия площад с първия храм-паметник в България, посветен на Освобождението и най-старата гимназия в страната, продължава по малка уличка, носеща името на Хан Кубрат – сама тя символ на многоликия Пловдив с два различни храма – и стигаме до мястото, където историята и настоящето на Пловдив не се преплитат красиво – Пешеходният подлез.

Защо? Защото отношението ни към историята, нейните паметници и символи е съществена част от културата на едно общество. Примерът е точно тази част, която оказва най-сериозно въздействие и на бъдещето на общността.

Месец след като повдигнахме темата за топоса, пейзажа наоколо и състоянието за паметната плоча на Априлци, днес продължаваме да търсим отговори на следните въпроси:

Редно ли е паметните плочи на герои да са почти под земята, до бар маси?

Дойде ли времето да бъде преместена тази, почитаща загиналите в потушаването на Априлското въстание?  

Дали ние българите умеем да пазим?

и още…

Отговорите вижте във видео разговора ни с директора на Регионален исторически музей-Пловдив Стоян Иванов.

Цялата история припомняме в следните линкове и заглавия:

Почитаме априлци със сладолед и дюнери

За паметниците и хората…

Не се знае кой отговаря за паметника на Априлци в Пловдив

Защо паметникът за Априлското въстание в Пловдив е в подлез?

Още епизоди от подкаста може да гледате ТУК.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

6 коментари

 1. ВСЕВЪЗМОЖНИ ИНИЦИяТОРцИ ИНИЦИИРВАТ БЛАГОРОДНИЧЕСКИ ВИСОКОПАЕНИ ИНИЦИяТИВИ, ИНИЦИяТИВИЧКИ И ИНИЦИяТИВИЩА СЪС ОГЛЕД ЗА ДА МОЖЕ

  ПРЕДИЗБОРНО ДА СЕ ОТВЛИЧА ФНИМАНИЕТО НА РУМЕЛИЙСКИО МИЛЕТ (НА РАЯТА) ОТ Б;ЕСТЯЩИТЕ ПРЕУСПЕХИ НА ГЕРБАВАТА ВЛАСТ ТАКА ЧЕ ДА

  ГЛАСУВАМЕ ЗА Бо.Бо.4 ….

  …ИЛИ АКО НЕ, ТО ИЗОБЩО ДА НЕ ГЛАСУЕМ

  1. …СВИНЕТЕ ЗА ГЛАВНИТЕ БУКВИ, АМА СВИНСКОТО „ОФОРМЛЕНИЕ“ на ПодТеЛе… =ПодТъпото= претрупано с натруфени КИЧ „КРАСИВОСТИ“ и разчертано с дебели черти и излишни пространства – задръства МОЯ дисплей и се пречка със запецнали „функции“ като чукундурското непрогледно „КАПЧА“ което не спира Тайландския роБОТ докато има елегантни четирицифрени конкурентни Кодове както ПОТВ- Ако не желаете да обменяме становища учтиво би било просто да прмахнетае ОпцияКоментар, както ТРАФИК- та да не се занимаваме с ПодТЪПОТО! Или като клубен Форум -подобно на ФейсБУКЛУК и 24ч – само Регистрирани Членове да коментират =без Анонимни, без Пена Дебелата и без полит-КОРЕКТор.

   Друго отношение не дължим!
   Делово, цивилизовано без КИЧ е подредена http://www.DempcracyNow.org
   Тежка е „царската корона“ на ЗАВИСИМОСТ… (АМзаБГ)….

   КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ „ЛАЙКС“ / ОЦЕНКИ ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И РЕПЛИКА?

   ОПРОСТЯВАЙ БЕ, БУДАЛА! КОМПАКТИРАЙ, МИЛИМЕТРИТЕ СА МИ ЦЕННИ. „ТАГОВЕ“ долу вдясно, че и ТЪПО рамкирани =WTheF…?

   АНИМАЦИИТЕ САМО ПРЕЧАТ И СА НИ ОТБЛЪСКВАЩИ! „СГРОМОЛЯСАЛО СЕ ДЪРВО…“ ПРЕЗ ОКТОМВРИ = ТОЯ ТИКЕР ВМЕСТО НА МОЯ ДИСПЛЕЙ – СИ ГО НАТИКАЙ В …ИМЕННОТО!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина