АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Великата история на най-старата гимназия в страната (ФОТОРАЗХОДКА)

Днешната Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив е първата българска гимназия, основана на 1 септември 1850 г. от Найден Геров

От 173 години школото сее семето на познанието сред хиляди деца

Даниела Калчева, стажант*

В деня на 173-ата годишнина на Хуманитарната гимназия ,,СВ.Св. Кирил и Методий“ се потапяме в океана, наречен време и отгръщаме страниците на миналото, за да се докоснем отново до великото начало. Разровихме се из архивите, за да си припомним историята на едно велико училище. История, изтъкана от подвизи. История, сътворена от велики личности, носещи в себе си сърца, пълни с патриотизъм. История, създадена от възторжени мечтатели, от личности, дарили живота си за родината, от творци, отправили взор към необятното бъдеще и завещали ни духовност…

Миналото е просто мимолетен спомен, който оставя траен отпечатък върху настоящето и бъдещето.  Днешната Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” е първата българска гимназия, основана на 1 септември 1850 г. от Найден Геров. Той бива поканен да създаде училището от пловдивските първенци, начело със Стоян Чалъков, който подарява за целта двуетажна сграда в старата част на града. След няколко месеца Светите братя Кирил и Методий са избрани за покровители на гимназията и така училището става и първото, наречено на тяхно име.

През 1851 година по инициатива на Найден Геров за първи път в едноименното Епархийското главно училище в града се чества Денят на българската просвета и на Светите братя. Денят 11 май не е случайно избран от основателя на гимназията — това е общият църковен празник на двамата светии. През паметната 1856 г., когато била готова и иконата на двамата равноапостоли, денят на Св. Св. Кирил и Методий от патронно честване на Епархийското училище прераства в празник на цялото българско население в Пловдив, а само няколко години по-късно се превръща в истински общонароден празник, в ден на несломимия български дух.

Пророчески и пълни с оптимизъм са думите на Христо Ботев: „11 май скоро ще бъде празник на нашата революция и на нашата свобода.” (в. „Знаме”, 9 май 1875) .Всяка година този ден идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през времето, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник!

С годините най-старата гимназия в страната е носила множество имена. От 1850 г. до 1868 г. е наречена Класно епархийско училище „Св. Кирил и Методий“. На 30 октомври 1868 г. името бива променено на Пловдивска мъжка гимназия „Св. Кирил и Методий“ и продължава да го носи до 1885 г.

На 20 октомври с.г. княз Александър I Батенберг присъства на откриването на новата сграда на гимназията, построена от архитект Пиетро Монтани. Оттогава училището започва да носи Държавна мъжка гимназия „Княз Александър I“.

Но какво е едно училище без възпитаниците си и преподавателите си?! Някои от най-големите имена, записали се в историята на България са били част както от учителския колектив, така и от ученическия. Като започнем от екипа на създателите, преминем през даскали, преподаватели и директори. В този период училището дава на България шестима премиери – учителите Петко Каравелов и Андрей Ташев, възпитаниците на гимназията Константин Стоилов, Иван Евстатиев Гешов, Богдан Филов, Пейо Яворов, Андрей Ляпчев и Георги Кьосеиванов. Сред впечатляващите имена на учениците, променили по някакъв начин облика на страната ни и оставили ни своето наследство- кой с деянията си, кой с творбите си са още: Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Петко Рачов Славейков, екзарх Стефан Български, митрополитите Максим Пловдивски и Методий Кусевич Старозагорски, Васил Левски, Любен Каравелов, Стоян Заимов, Тодор Каблешков, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Цанко Церковски, Димчо Дебелянов, Златю Бояджиев, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, маестро Георги Атанасов, Людмил Стоянов, проф.Георги Бакалов  и много, много други.

През годините училището има още имена. Следват: Първа мъжка гимназия „Александър I“ (1942 г. – 1948 г), ЕСПУ „Димитър Благоев“ (1948 г. – 1994 г), СОУ „Княз Александър І“ (1994 г. – 1996 г.) и настоящето име ХГ„СВ.Св. Кирил и Методий“. Дори в нашето съвремие гимназията продължава своята мисия и дарява на страната ни изключителни творци, медици, юристи, политици…

През март тази година ХГ ,,СВ.Св. Кирил и Методий“ приветства обществени дейци от множество сфери на така наречената Кръгла маса- дебат  в защита на хуманитаризма с тема ,,Мястото на хуманитарните науки в съвременния свят“, където дискутиращите застанаха зад тезата, че в основата на всичко е хуманитарното образование.

Мисията на всяко едно училище не е само да дава знания, но и да напътства учениците, да развива техния потенциал, таланти и дарби. Само си представете – сегашните възпитаници  на гимназията учат в стаите, където преди толкова години са учили едни от най-великите българи, разхождат се по коридорите, по които са се разхождали нашите велики предци и се подготвят някой ден да наредят имената си до техните.

От 169 години най-старата българска гимназия разпръсква семето на познанието сред стотици ученици, а нейните покровители Светите братя Кирил и Методий закрилят както сградата, така и всички преподаватели, директори и ученици. Миналото на това училище е велико, но бъдещето му със сигурност ще бъде още по-велико. Докато има ученици, които да продължават да прославят гимназията си, така както Вазов, Яворов и Левски, Хуманитарната гимназия ,,СВ. Св. Кирил и Методи“ няма да потъне в океана, наречен време и да бъде забравена.

През 2008 г. по повод честването на 158 години от създаването на гимназията, се открива училищният музей на ХГ,,СВ.Св. Кирил и Методий“. Негови създатели са г-жа Сашка Александрова (преподавател в гимназията) и възпитаници на вековното училище. В този музей и до днес се пазят, така наречената,  „Дяконска снимка“, на която е отбелязан самият Апостол на свободата и материялната книга, в която се  съдържат оценките на учениците от преди десетилетия.  Интересното е, че учениците тогава са били оценявани по десетобалната система, но оценката 10 се среща много рядко, което говори за това колко по-строго е било оценяването някога.

Автор: Даниела Калчева

Лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“ през 2018-а г. Тя е завършила Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“, в момента е студент в ПУ и АМТИИ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Снимките са страхотни,но всъщност отвътре училището не изглежда вече така.Много е западнало,а де не говорим за училищният двор и фасада.Изисква се голяма субсидия ремонт,за да се запази тази гимназия.

  2. Поздравления!..И все пак си мисля,че първите учители ги няма във Вашето представяне на гимназията.Кой преподава френски,църовно пеене…по-късно кой преподава за първи път в България нотно пеене?
    Положете повече старание!Има литература!
    С уважение!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина