АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (24.05–30.05)

Тази седмица в Пловдив ще посетим food park фестивал и ще посветим вечер на странните истории

24 май

Празнична програма за 24 май

От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на гимназията е церемонията по удостояването с „Почетна значка на град Пловдив“ на заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини и награждаване с  грамота на млади учители. По същото време от 9.00 ч. до 9.55 ч. в храм „Св. св. Кирил и Методий“, ще бъде отслужена Празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и официалните лица и гости, предвождани от свещениците се отправят към площад „11 май“.

В 10.00 ч. е началото на тържеството пред паметника, където празнично слово ще произнесе Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров.

В 10.20 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Празничен молебен. Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли завършва в полагането на венци и цветя.

В 10.45 ч. е началото на шествието към площад „Централен“, което ще се предвожда от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър „Пловдив“ с диригент Николай Гешев и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

Шествието се движи по маршрут от пл. „11 май“ пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий“, по ул. „Хан Кубрат“, ул. „Райко Даскалов“, през подлеза на Аптека „Марица“, ул. „Райко Даскалов“, пл. „Римски стадион“, ул. „Княз Александър І“, пл. „Стефан Стамболов“. Краят е пл. „Централен“. Празнична програма с много настроение съпровожда движението на шествието по маршрута.

Пред бившата сграда на БНБ на ул. „Райко Даскалов“ №53 концерт ще изнесе Сборна духова формация към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив с диригент Снежана Георгиева.

На пл. „Римски стадион“ под колонадата, шествието ще посрещнат учениците от фанфарен оркестър при СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с  диригент Иван Даярски.

На стълбите на „Каменица“ ще се състои тържествен празничен концерт с участието на хоровете на град Пловдив. Участват: хорове и вокални формации към ЦПЛР-ОДК – Пловдив – хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета и младежи „Стефка Благоева“, Вокална формация „Бамбини“, Вокална формация „Куклици“; хорове към НУМТИ „Добрин Петков“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Младежки хор „Отепето“ към Артцентър „Алехандро“, Народен хор към НУМТИ „Добрин Петков“, Вокална група на Академия към Госпожа Опера. Както и в предходните години, талантливите хористи на Пловдив – малки, по-големи и възрастни ще пеят под диригентската палка на доайена в тази професия – обичаната и многоуважавана проф. Златина Делирадева. На същото място към шествието се присъединява Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „Мая“. Последният музикален поздрав е на откритата сцена на пл. „Стефан Стамболов“, където ще свири Представителен духов оркестър на ВВС с диригент майор Михаил Младенов.

В 12.00 часа в Заседателната зала на община Пловдив на пл. Стефан Стамболов ще се състои церемония, на която Кметът на Пловдив Костадин Димитров и Председателят на Общински съвет – Пловдив ще връчат отличието „Почетна значки на град Пловдив“ на 14 млади творци.  

В 18.00 часа на откритата сцена пред община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“, започва концертът на група „ТАНГРА“ – подарък от община Пловдив за пловдивчани и гости на града.

В 18.00 часа в Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ ще се състои концерт на Вокален ансамбъл „Езерец“ при НЧ „Н. Вапцаров-1866“ – Благоевград и Камерен хор „Иван Спасов“, част от Хоровите празници в Стария град , организирани от Камерен хор „Иван Спасов“.

Докосване до калиграфията

Ще Ви покажем принципите на този вид ръкопис за Старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица. Тези от Вас, които искат, ще могат да изпишат букви и думи с две различни пишещи средства и да вземат със себе си своите първи опити.

За самото изписване с Уставно писмо ще получите подробни насоки как се прави от Антоанета Кисьова, иконописец и калиграф, а за шрифта Канчелареска – от Александър Динчев.
Едновременно с това ще може да разгледате и експозицията на музея, в която са представени изящни, ръчно изписани, поздравителни адреси и грамоти по повод юбилея на Христо Г. Данов – уникати на калиграфското изкуство в България.

В този ден входът е свободен. Може да разгледате музейната експозиция от 9:30 до 17:00, а калиграфското изписване ще се проведе в две времеви сесии:
– от 11 ч. до 13 ч. – Старобългарско уставно писмо и Канчелареска;
– от 14 ч. до 16 ч. – Канчелареска.

Къща Христо Г. Данов

Вечер на странните истории / Offline Café

Вечер на странните истории е съвместно събитие на Offline Café и онлайн списанието Strangelings, в което актьори от театрална къща „Шарж“ ще четат специално селектирани от нас разкази пред вас.

Разказите ще бъдат изпращани от вас и ще имате възможност да ги чуете, професионално прочетени пред публика. 

Offline Café

19:30 часа

Dancing Decades ft. DJ RADO

За пореден път приветстваме DJ RADO и повярвайте ни с него винаги е празник!
Плейлистът ще ни разведе из многобройни стилове и музикални ери, ще има и от новото и от старото, но само от най-доброто!
Ще се разкършим на дансинга, както ние си знаем, присъединете се!

Петното на Роршах

22:00 часа

Tommy Riverrra at Bally Club

Дълбоките бас линии, ритмичните елементи, енергичният, динамичен и мелодичен звук на House, Deep, Tech, Afro, Electronica са характерни за музиката, която описва Tommy Riverra!

Bally Club

20:30 часа

25 май

Кученцето, което не можеше да лае

Музикална, тъжно-смешна приказка за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят.

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Sugar Fest

Посрещаме ви за един сладко-горчив уикенд!
Sugar Fest @ Plovdiv Stage Park

Plovdiv Stage Park

25.05 – 26.05.2024

Коприна

По романа на Алесандро Барико

Голяма зала

Драматичен театър Пловдив

19:00 часа

Турнир по „Криле“ / Offline Café

Настолната игра „Криле“ е феномен сред стратегическите игри през последните 5 години и е една от най-играните игри в нашето заведение.

Правилата са лесни и ако не ги познавате, ще ви научим на място.

Турнирът се организира и води от Мартин Томов, а регламента е простичък, като нас.
Всички играчи се разпределят на маси по 4 играчи. Победителят от всяка маса отива на финална игра на шампионска маса. Победителят от тази маса е птичият ни мастър.

Вход за събитието: 5 лева

Offline Café

15:30 часа

Напиши ми разказ – творчески предизвикателства

Напиши ми разказ е отворено събитие за всеки, който обича да пише, независимо дали е професионалист или не.
В рамките на два часа ние всички ще пишем разкази по предизвикателни теми, а в края на вечерта ще си ги четем и ще ги обсъждаме.

Водещият на събитието Йордан Бадов ви е приготвил нови изненади с провокации, които вие ще използвате, за да пишете своите творби.

Всяка наша среща е зареждаща и мотивираща да продължаваме да пишем, защото разказването на истории е едно от най-освобождаващите чувства, които ни помагат да преминем през всичко в живота.

Offline Café

18:30 часа

Savage LU at Bally Club

В разгара на абитуриентските балове ще се забавляваме здраво със Savage LU на 25 май зад пулта на Bally Club

Очакваме ви за тази култова вечер заредени с усмивки и готови да извлечем максимума от вечерта!

Bally Club

20:30 часа

26 май

Житената питка

Ще видите историята точно такава, каквато сте чували, чели или разказвали.

Държавен куклен театър

10:30 часа                                             

11:45 часа

Годишни музикални награди на БГ Радио 2024

Традиционно слушателите на БГ Радио номинират любимите си български изпълнители в десет категории. Годишни Музикални Награди на БГ Радио са известни като единствените награди определяни изцяло от аудиторията на БГ Радио.

Звездни гости разкриха на живо любимите музиканти на България в 9-часова програма в ефира на БГ Радио. Телевизионният водещ, Мариан Станков – Мон Дьо определи номинираните за А-отборът на българската музика. Избраните в категорията „БГ Изпълнител“ разкри актрисата Силвия Петкова, а номинираните в „БГ Изпълнителка“ съобщи журналистът и водещ Ники Кънчев. „БГ Текст“ е категорията, която най-много отива да анонсира поетът Александър Петров, с приз „БГ Вдъхновител“ от Годишни Музикални Награди на БГ Радио 2023. Репортерът Благой Цицелков отвори пликовете с имената на музикантите в категорията „БГ Комбинация“ и сподели, че „който иска да разбере кои ще са песните, които ще владеят музикалната сцена през тази година, трябва да дойде на церемонията на Годишни Музикални Награди на БГ Радио. Там се раждат хитовете.“ В обявяването на номинираните се включиха популярният актьор Мариан Бачев, журналистът Георги Любенов, певицата и инфлуенсър Дивна и поп певецът, музикант и продуцент Рафи Бохосян, а Лили Иванова отново ще се качи на сцената на музикалното събитие.

С най-много номинации е Миро, той е избран от любителите на българската музика в шест категории –  „БГ Песен“, „БГ Текст“, „БГ Албум“, „БГ Изпълнител“, „БГ Комбинация“ заедно с Мария Илиева и „БГ Видеоклип“. Мария Илиева и Молец са изборът на публиката в пет категории. Номинирани в четири категории са Dara Ekimova, Любо Киров и Графа.

Денят на номинациите за Годишни Музикални Награди на БГ Радио 2024 започна с интервю с музиканта Кирил Маричков, тази година мускетарят на българската музика ще бъде удостоен със специалната награда „БГ Вдъхновение“ на името на Ана Мария Тонкова. Признанието е символ за изключителен принос и пример за всеотдайност към българската музика и единствената награда, която се определя от eкипа на БГ Радио.

Зала Колодрума

19:00 часа

Хендмейд клуб: Плетем брошка Череши на една кука

В неделя следобед се присъединете към нас за плетене и сладки приказки. Насладете се на ден, изпълнен с творчество и вдъхновение.
На работилницата ще плетем Брошка Череши, която ще ни зареди с лятно настроение. Ще обсъждаме основни техники при плетенето на една кука и ще упражним няколко основни бримки.
Всички наши работилници се водят от опитни майстори с богат професионален стаж.
Всички необходими материали за работилницата и напитката са от нас, а от вас доброто настроение.

Offline Café

14:30 часа

Останалите събития може да проследите в дигиталния гид под тепетата Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина