АктуалноГрадътЖивотИзпод тепетоКултураНовиниФоторепортаж

Многоликият Пловдив: Два различни храма на една улица

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Имарет джамия събират вярващи християни и мюсюлмани на малка уличка, носеща името на Хан Кубрат

Екип на Под тепето ви води в двата храма в сърцето на Пловдив – градът символ на етнически мир и толерантно съжителство – ГАЛЕРИЯ

Този град е специален и това може да бъде видяно и изживяно на много места под тепетата. Едно от тях е малка уличка, сега в неговото сърце, а преди близо 200 години в самия му край, току до реката. Как се е казвала някога паметта на града не помни. В съвременната ни история улицата носи гордо името на Хан Кубрат.

Съществуват различни предположения за произхода на името на прабългарския владетел от рода Дуло. Според едното, името произлиза от тюркския глагол „qobrat/quvrat„, който означава „събирам, обединявам“ и в нашия случай то е показателно.

В източната ѝ третина на двата срещуположни тротоара, недалеч един от друг, има два храма на различни вероизповедания. Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Имарет джамия събират вярващи християни и мюсюлмани там.

На 14 април 2023 г. в навечерието на свещени празници за тези общонсти, екип на Под тепето ви води в двата исторически храма на Пловдив – градът символ на етнически мир и толерантно съжителство.

За християнската общност в календара е Разпети петък – денят, в който е разпнат Иисус Христос. Всички миряни се покланят на плащаницата с изобразеното тяло на Иисус и я обсипват с цветя. Вечерта се извършва така нареченото Опело Христово, с което се припомня и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я полага в „гроба“ в центъра на храма. Според каноните, тези които ходят на църква на Разпети петък, трябва да го направят с усещането, че отиват на погребението на близък човек.

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък вярващите християни, които спазват строгия Великденски пост, дори не пият вода.

По същото време мюсюлманската общност в Града под тепетата отбелязва Свещения месец Рамазан, който т.г. започна на 23 март и в очакване на големия празник Рамазан Байрам, познат и като Шекер байрам – на 23 април. Той се чества на първия ден от месеца шаууал, след свещения месец Рамазан, в който мюсюлманите постят.

По време на деветия месец от календара вярващите мюсюлманите са на пълно въздържание – от консумиране на храна, приемане на течности, пушене и сексуални отношения от зазоряване до залез слънце. 

Джамията е изградена през 1444/1445 година. Името ѝ идва от свързания с нея имарет, в който повече от четири века ежедневно раздавали топла храна и хляб на бедните, от каквато и да са вяра. Имаретът е съборен през 1896-1897 г. От 1992 г. храмът отново е действащ молитвен дом.

От 2015-та всяка година Районното мюфтийско настоятелство, по време на месец Рамазан в Пловдив дава в двора на храма вечери ифтар.

„Рамазан е берекет, милост, споделяне. Свещеният месец ни сплотява и ни учи да споделяме, защото след Езана сядаме заедно на трапезата и подаваме ръка на нуждаещите се.“

Снощи мюсюлманската общност даде ифтар за 620 души в двора на историческата джамия, сподели пред екипа на Под тепето председателят на джамийското настоятелство в Пловдив и член на консултативния съвет на фондация „Заедно“.

На една маса по време на втората отворена вечеря ифтар, по време на свещения месец Рамазан седяха гости от различни етноси и религии.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Тези от милета не са истински музулмани. Тези с разколници сунити, крадци на джелазо , подпалвачи на гуми! Алах ще ги накаже един ден

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина