АктуалноГероите на деняГрадътЗабравеният градИзбор на редактораИзпод тепетоНовини

Почитаме априлци със сладолед и дюнери

Тази година Пловдив отново ще отдаде почит на героите на Априлското въстание в подлеза, новото е, че церемонията ще бъде на бар маси

Освен шествие и възстановка, както по традиция в Пловдив се почита паметта за свободтата на България в потушеното Априлско въстание, тази година признателните пловдивчани и техните управници са добавили нов елемент в програмата.

Обичайно тържествената церемония започва със сборен пункт на площад „Съединение“, от там със съпровода на гайди и развети знаме шествието тръгва до градинката на бившата аптека „Марица“ и величествено слиза в под земята в подлеза, където се полагат цветя на паметната плоча на убитите в Пловдив, участници в бунта.

И сега вече стигаме до нововъведението, което тази година е, че в подлеза церемонията ще на бар маси. Много вероятно е да има и кетърниг със сладолед и дюнери.

На този етап ще останем безмълвни (за кратко) за избора на точно този градски топос за какъвто и да било паметник.

Макар и умовете, които са го позицнирали там, да го обясняват с историческия факт, че там някъде се е намирал хан, който Османската империя превръща в затвора Таш капия, където хвърля бунтовните априлци.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

  1. Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

  2. Вие там какво пушите, бе хора?!
    Априлци почитаме със сладолед в подлеза…нямам думи…Ако бяхте хартиен вестник – даже и в селски клозет нямаше да ви закача след такава малоумна статия.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина