АктуалноБизнесГрадътИмоти в ПловдивНовини

Имотни тенденции за Пловдив

Пловдив навакса изоставането от края на миналата година с ръст на цените на жилищата

Както ви съобщихме преди броени дни Пловдив държи първенството по строителство.

Тенденциите на пазара на имоти в града в началото на 2024 г. е напълно очаквана и логична и следва динамиката, която се наблюдава в столицата. След като цените на жилищата под тепетата нарастваха бързо, анализаторите вече регистрират забавяне в темповете на растеж с между два и пет процентни пункта в сравнение с тези в края на 2023 г. не само в Пловдив, а и в сравнимите областни центрове Варна и Бургас. Там също ръстът започва да се забавя, отчитат те за приложението на Капитал „Имоти“.

Икономическите коментаторите определят ситуацията като „Имотен бум с първи сигнали за рецесия“. След като в началото на 2023 г. доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите, в края на годината достъпността и в трите града се подобрява.

Спад на цените на жилищата в Пловдив

Строителните предприемачи също не очакват цените в краткосрочен план да паднат. В дългосрочен са убедени, че ще растат още много под въздействието на редица фактори, един от които са по-високите изисквания на купувачите към новите жилища и средата около тях.

Най-бързо продължават да се покачват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават близо 20%. В резултат цените в града вече са средно с около 100 евро на кв. м по-високи от тези в Пловдив и Бургас. През първото тримесечие средната цена във Варна достига 1343 евро на кв. м по данни на Bulgarian Properties. В Пловдив и Бургас отчитаме годишно нарастване с около 8-10%. Цените в двата града вече са доста сходни – съответно 1212 евро/кв.м и 1244 евро/кв.м.

И за трите големи града важи това, че вече почти не се срещат цени под 1000 евро на кв. м, с изключение на някои по-крайни и непредпочитани квартали, а най-престижните им райони гонят и дори надминават 2000 евро на кв. м.

Топ 5 на цените на жилища в Пловдив

Сходствата с жилищния пазар в София се изразяват и в това, че и в тези три големи града новото строителство движи пазара през последните години и е предпочитано от купувачите. Наред с това предлагането на вторичен пазар остава ограничено, а търсенето – голямо. Причината е свързана както с нарастващи доходи и ниски лихви по жилищните кредити, така и със страха от стопяване на спестяванията заради инфлацията и предстоящото приемане на страната в еврозоната.

Данните на Bulgarian Properties показват, че и в трите големи града по подобие на София, обемът на продажби в началото на 2024 г. нараства с 20-25% на годишна база. Това наблюдение е подкрепено и от данните на Агенцията по вписванията, които отчитат ръст на броя на сделките на годишна база с 4%, 12.7% и 9.2% съответно за Пловдив, Варна и Бургас. Данните на БНБ сочат, че новоотпуснатите кредити растат с 30-40% през първите месеци на годината, а забавянето на темпа на растеж на цените в комбинация с по-голямо нарастване на доходите създава подобрена достъпност на жилищата.

Данните са на Bulgarian Properties

В края на 2023 г. достъпността и в трите града се подобрява след временното влошаване в началото на годината, когато доходите нарастваха по-бавно от цените на имотите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина