АктуалноБизнесБългарияГрадътИмоти в ПловдивНовини

Спад на цените на жилищата в Пловдив

Спад на цените на жилищата е регистриран в града под тепетата на фона на продължаващата тенденция за ръст в цялата страна. Това сочат актуалните данни на Националния статистически институт /НСИ/. Като намаляването на цените в Пловдив се наблюдава в последната половин година, според публикуваните доклади на НСИ.

Цените на жилищата в България са се увеличили с 1,2 на сто през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в Стара Загора (+8,2 на сто), следван от Бургас (+6,3%) и Варна (+1,7%). Намаление е регистрирано само в Пловдив – -0,5 на сто и София (-0,1%).

За същия период в града са сключени сделки за близо 400 жилища, като съотношението стари-нови е 50:50. Данните се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,1 на сто в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 година.

Според справката за третото тримесечие цените на жилищата в страната са се увеличили с 2,7 на сто спрямо предходното тримесечие. Най-голямото увеличение е било регистрирано в Русе (+8,6 на сто), следван от Бургас (+4 на сто) и София (+3,8 на сто). Намаление е било регистрирано в Пловдив (-2,9 на сто) и Стара Загора (-2,3 на сто). През третото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 9,2 на сто в сравнение с третото тримесечие на 2022 година.

През второто тримесечие на миналата година на тримесечна база цените на жилищата се увеличиха с 4,3 на сто и с 10,7 на сто в сравнение с второто тримесечие на 2022 година.

Данните в НСИ сочат, че през първо тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са белязали ръст от 1,6 на сто спрямо предходното тримесечие и 9,5 на сто на годишна база.

Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените да продължи и през тази година.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина