АктуалноБизнесНовини

Пътуващата изложба #ПромениКартинката се бори с проблема на неправилно изхвърлените фасове

Филип Морис България стартира през лятото на 2021 г. информационна кампания, която цели да запознае обществото с глобалния проблем от изхвърлените неправилно цигарени фасове, както и да провокира към отговорно потребителско поведение

Най-често срещаните отпадъци по европейските крайбрежия от продукти за еднократна употреба, съдържащи пластмаса, са цигарените фасове. За разграждането на един фас в околната среда са необходими между 3 месеца и 15 години в зависимост от външните условия, което прави угарките сериозен замърсител.

С тези плашещи факти ни запознават от световната компания Филип Морис България чрез специална пътуваща изложба, която представя темата с провокативни визии и послания. Започват във Варна, последва Добрич, а след Стара Загора – през този месец са разположени в Града под тепетата на пространството пред Военния клуб. Изложбата ще може да бъде видяна до края на месец ноември.

“Пловдив е специално място за кампанията. Тук направихме първата си изложба и
доброволческо почистване през есента на миналата година. Затова и толкова се вълнуваме,
че новата спирка в пътуващата изложба на #ПромениКартинката е именно този любим град.
Важно е всеки потребител да знае, че цигарените фасове са направени от целулозен ацетат,
което е вид биопластмаса, направена от дървесна маса. Фасовете не се разграждат след
първия дъжд, а процесът може да отнеме до 15 години в зависимост от външните условия”,
разказва Диляна Якова, Мениджър регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България.
“Затова с нашата кампания #ПромениКартинката целим да променим нагласите и
отношението на хората към този проблем, за да се справим с него. Надяваме се всички акции
и послания на #ПромениКартинката да бъдат припознати от все повече хора и да успеем да
постигнем реална промяна”, допълва тя.

Освен изложбата бе организирано и специално медийно събитие, на което различни експерти разкриха още факти, свързани с отпадъците, генерирани от фасовете, както и добрите практики, които всеки от нас може да следва, за да живеем в по-чист свят. 

Чрез информационната кампания Филип Морис България целят да предизвикат отговорност у всеки един от нас и да покажат нагледно как малките индивидуални действия могат да доведат до цялостни промени.

Началото на тази есен,  провокирани от Световния ден на почистването 2022 (World Cleanup Day 2022), доброволци на #ПромениКартинката се включиха в поредица от акции за почистване. Първата се състоя на любими локации близо до София – Копитото и Дендрариума в Природен парк „Витоша“, където 35 доброволци събраха над 135 килограма фасове и други отпадъци. Втората доброволческа акция се проведе именно в Добрич, където доброволците на информационната кампания обединиха сили с местната организация „Ние можем“. Поддръжниците на #ПромениКартинката събраха над 450 килограма отпадъци, а организаторите от „Ние можем“ споделиха, че инициативата е била повече от успешна и Добрич е по-чист. Акция беше проведена и в Стара Загора.

С всяка своя инициатива информационната кампания #ПромениКаритинката се отличава с креативен подход, който провокира общественото внимание. Посланици на кампанията са популярни личности, които се отличават със своята силна гражданска позиция – Ива Екимова, Ники Кънчев, Гери Турийска, момчетата от група Остава, Анна Цолова. Използвайки изкуството като инструмент за въздействаща комуникация, #ПромениКартинката обедини сили и с НАТФИЗ за проект, в който 7 екипа от студенти 2-и курс създадоха видеа, пречупвайки през креативния си поглед глобалния проблем, който засяга всеки от нас. Артистичният подход намери своето отражение и в серията от активности под надслов #ПромениКартинката в твоя арт квартал.

#ПромениКартинката, информационна кампания на Филип Морис България, стартира през лятото на 2021 г. Тогава, на 40 плажа по българското Черноморие, бяха поставени въздействащи визии, а през есента бяха организирани доброволчески акции по почистване в Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас и Русе. През изминалата година кампанията организира едномесечна изложба с информационни пана в Градската градина в Пловдив, а веднага след това изложбата се пренесе и в София в градинката на НДК. През пролетта на тази година атрактивните и обновени визии привлякоха вниманието и на минувачите пред Народен театър „Иван Вазов“. Това лято #ПромениКартинката акустира с изложба в сърцето на Варна в арт квартала „Таляна“ – пред „Дом на архитекта“, както и с повече от 130 информационни пана по различни черноморски плажове. Търсейки съмишленици, #ПромениКартинката се вписа като естествен партньор и на новия формат „АртБудилник“ – културен фестивал, който обикаля малки и големи градове на страната, зажаднели за културни събития и  прояви.

Научете повече за инициативата и следващи активности в нея на https://promenikartinkata.bg/ и https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bgВеселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина