АктуалноНовиниСъд

Хотелиерът, който нападна охранител в Стария град, се изправя пред съда

Хотелиерът, който нападна общински охранител на бариерата на ул. Съборна в Старинен Пловдив през март тази днес трябва да се яви в Съдебната палата на разпоредително заседание. Припомняме, че на 17 март от ОП „Общинска охрана“ съобщиха, че собственикът на хотел „Борис палас“ опитал да вдигне бариерата на ръка и като не успял ударил униформения служител от нощната смяна. 68-годишният бизнесмен бе арестуван още същия ден, а на а пострадалия бе оказана медицинска помощ.

Районната прокуратура в Пловдиве повдигнала обвинение срещу подсъдимия Борис Христов за това, че е причинил на длъжностно лице – С.Д.Д. от гр.Пловдив, охранител в Общинско предприятие „Общинска охрана“ – Пловдив, при и по повод изпълнение на службата му, лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на лицето – оток, охлузване и кръвонасядане в лява скулна област, довели до болка и страдание без разстройство на здравето – престъпление по чл.131 ал.1, т.1 вр. с чл.130 ал.2 от НК.

Подсъдимият е и с второ обвинение, за това, че е принудил пострадалия да извърши нещо, противно на волята му – да вдигне бариерата, осигуряваща достъп до архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ , като е употребил за това сила – престъпление по чл.143 ал.1 от НК.

От обвинението припомнят, че на 16.03.2023 г. водач на лек автомобил е поискал да бъде пропуснат през бариерата, за да влезе на територията на „Старинен  Пловдив“. Служителят на „Общинска охрана“ не го е допуснал, понеже не е представил книжен образец или телефонна резервация на хотел, каквито са изискванията. В Стария град се допускат само шофьори, които покажат пропуск от общината или резервация за настаняване в хотела, намиращ се на територията на резервата, като в противен случай служителите от „Общинска охрана“ били инструктирани да не допускат МПС.

Шофьорът се обадил на своя служителка, която да се обади в хотела и оттам да му изпратят резервацията. По този начин подсъдимия бил уведомен за създалата се ситуация с неговия гост, но вместо да подготви и да го снабди с необходимия документ, той решил да принуди служителя на ОП „Общинска охрана“ да вдигне бариерата. Първо се обадил по телефона в кабинката, като „заповядал“ на  служителя веднага да вдигне бариерата или щял да дойде и да го пребие и го заплашил, че ще бъде уволнен.

Въпреки заплахите пострадалият не пропуснал автомобила, тъй като никой не му представил някой от изискуемите документи. Подсъдимият изчакал няколко минути и като не видял автомобил, който да пристига до хотела му, още повече се ядосал и решил да отиде да се саморазправи с охранителя. Запътил се към кабинката на охраната, отворил вратата, която не се заключвала и обиждайки охранителя започнал да го бие с юмруци по главата и лицето.

Делото е насрочено за Разпоредително заседание.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина