АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Две стари подблокови пространства ще поемат украинските деца в Пловдив

Общинският съвет гласува да предостави запустели апартаментни градини на символичен наем  

Ремонтът и наемът на забавачките се поема от местна фондация, децата ще се гледат от майки-бежанки

Със сигурност днес в някои новинарски сайтове ще прочетете, че местният парламент в Пловдив е освободил украйнските деца от плащане на такси за детски градини и ясли. Аз вече го видях в иначе уважавана национална медия.  И също като в статията Топ 3 на лъжите за украинските бежанци, държа да ви запозная с истината.

Първо – Детските градини и яслите ще са безплатни в цялата страна от  1 април 2022 г. по решение на правителството от преди месец.

Второ – Напомняме, че децата, бягащи от бомбите в Украйна, няма да заемат местата на чакащите за градина и ясла в Пловдив. И те ще чакат. Както вече ви обяснихме, те се приемат по друг административен ред, процедурата не е изчистена и още не работи на територията на цялата страна. Проблемът е, че те още не могат да получат статут на бежанци заради мудния държавен апарат у нас.

„60 000 украински граждани са дошли в България за един месец. От тях само 1000 към момента са със статут. За сравнение в Полша от миналата седмица данните са следните – 75 000 бежанци със статут, от тях 60 000 вече са обхванати в детски и учебни заведения, и вузове“, коментира пред Под тепето зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Още в началото на месеца той заяви, че управата на града е подготвена за прием на украински деца в училища и градини.

По негово предложение  на днешното си редовно заседание местният парламент определи две изоставени подблокови детски градини в районите „Източен“ и „Тракия“ за настаняване на деца в градинска възраст от Украйна. Също така съветниците гласуваха символичен наем за общинските помещенията, който ще се плаща от фондацията на Наталия Еллис. Дамата организира и ръководи общността на пристигналите в Пловдив, които бягат от войната.

В допълнение още веднъж напомняме, че засега децата от България и Украйна не могат да бъдат в смесени групи заради различния задължителен имунизационен календар.

Третото важно уточнение, което трябва да се отбележи – Бившите подблокови детски градини не се използват над 1,5 – 2 години, тъй като няма желаещи за настаняване в тях деца от Пловдив.

„Винаги когато сме обявявали места в тях, няма нито един желаещ родител“, съобщи зам.-кметът Стоянов.

Той обясни още, че апартаментите ще бъдат ремонтирани и приведени в годен за използване вид със средства, събрани за целта от фондацията на Наталия Еллис. Те ще бъдат превърнати в дневни центрове за временно настаняване, а общинската хазна ще получава символичен наем от 1 лев на ден за използването им.

Към днешна дата общо 6 украинчета са започнали да ходят на училище в Пловдив. Трите нови деца, които са получили регистрация от държавата, са имали вчера първи учебен ден у нас.

„Регистрацията много се бави. Това е срамота и не зависи от нас. За жалост, не знам защо не се ангажират повече държавни служители с тази дейност“, коментира още зам.-кметът Стефан Стоянов.

 

 

 

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Глупости на търкалета господин Стоянов. Нямало желаещи за тези градини. Лъже като дърт циганин. Дано поне украинските деца ги ползват и дано да са ги ремонтирани добре. Нищо против това да се ползват от бежанците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина