Стефан Стоянов: Подготвени сме за прием на украински деца в училища и градини

Актуално Гласове Градът Живот Новини
Под Тепето

Системата в Пловдив е подготвена за приемането на украински деца в училища и детски градини. Вече приехме първите ученици, съобщи днес зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Той уточни, че три сестри, избягали със семействата си от ужаса на войната, ще учат в пети, осми и десети клас. Общината ще работи с голяма неправителствена организация, за да адаптира идващите от Украйна деца към образователната система чрез засилено изучаване на български език.

От МОН съобщиха, че Регионалните управление на образованието (РУО) в страната приемат заявления от бежанци от Украйна, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена, колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, щом получат официален правен статут в България.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт.

На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО. В него те трябва да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е завършил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на МОН 0800 16 111.

Във всяко РУО има обучени експерти, които имат опит с приема и обучението на деца, търсещи или получили международна закрила. Механизъм за прием на деца-бежанци в българската образователна система съществува от 2015 г. Създаден е във връзка с бежанците от войната в Сирия.

В редица РУО в страната вече постъпват запитвания за прием на деца от Украйна в детски градини и училища. В образователните институции в област Бургас вече са разпределени осем такива деца. Две от децата – във втори и в трети клас, ще ползват услугите на Център за специална образователна подкрепа в областния град. Други две ще бъдат записани в пети и шести клас в едно от основните училища в града. Останалите четири деца ще тръгнат на детска градина и на училище в Слънчев бряг, Созопол и Несебър.

Три сестри от Украйна ще тръгнат на училище в Пловдив – в пети, осми и десети клас. Децата ще получат и психологическа подкрепа от училищния психолог и ще изучават български език като чужд в рамките на 120 часа. Момичетата са пристигнали в България от Киев с родителите си. Техният майчин език е руски, а дядо им е бесарабски българин.

В Плевен желание да ходи на училище е изявило 16-годишно момче от Украйна. Множество запитвания има също в София и Варна.

Споделете ни във:

12 thoughts on “Стефан Стоянов: Подготвени сме за прием на украински деца в училища и градини

 1. Стига "чичовото" стояново, показвайте АНЕСТИзиолога също каза:

  Само кулТурския ЗАМ- П.П., само Чичовото Стояновото показвате – не може ли и за милия АНЕСТИзиолог няколко дитирамби или поне панегирици?

  Тютюк не може ли? Десетина ЗАМ-ове на опашка за възхвала = я колко успехи навъртя Града, а? А?

 2. Стига съе яли народни средства
  Да се ОРГАНИЗИРА
  ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ПОЛУЧИ ПЕНСИЯ ЗА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 1989
  ЗАЩО ОГРАБВАТЕ БЪЛГАРИТ??

 3. МОЛЯ ДА ОРГАНИЗИРАТЕ ДА НЕ РАКЕТИТАТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.
  МОЛЯ ДА ОРГАНОЗИРАЪЕ ДА СИ ПОЛУЧАТ ПЕНСИИТЕ РАБОТИЛИТЕ ПРЕДИ 1990 за БЪЛГАРИЯ

  1. Koга ще органиьитате ОРГАНИЗИРАТЕ ДА се дадат ПЕНСИИ на БЪЛХАРИ РАБОТЕЛИ ПРЕДИ ,1989 В БЪЛХАРИЯ?
   Тогащва държаеата ни осигуряваше

 4. Моля СДС да си оправи АРХИВИТЕ
  ДА СЕ ДАДАТ ПЕНСИИ МА БЪЛГАРИ РАБОТИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ
  Да се върнат кредитите с лихва
  Всеки българин да си докаже имуществото

 5. Три сестри, явно в ученическа възраст, са избягали със семействата си. От вчера се опитвам да разбера това изречение.

  1. Много лесно се разбира
   Имаш ли парички
   Обичат те всички
   Укрите да бандюги
   Фрашкани с мангизи
   Административните мишки
   Ще са щастливи

 6. Всяко споменаване на Стоянов, на Панов, на Зико носят …ТОЧКИ.

  Още същия следобед махнаха темата че украински дезертьори чакат „български“ ПАСПОРТИ (за да уредят изборните кроежи на ВЛАСТелина). Ето Линк, кликни:
  https://podtepeto.com/novini/u-nas-veche-ima-nad-1000-ukrainci-izbyagali-ot-voinata-7300-chakat-grazhdanstvo/comment-page-1/#comment-167712

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.