АктуалноБългарияГрадътКултураНовини

Два театрални Икара 2023 за Пловдив

Пловдивският театър бе обявен от Министерството на културата за най-добрия за 2022 година, а Николай Серафимов взе награда за вариететно изкуство

Драмата и Куклите се завърнаха със статуетки от снощната церемония по връчването на ежегодните награди на Съюза на артистите в България – ИКАР 2023

Двата пловдивски храма на Мелпомена бяха отличени от Съюза на артистите в България на снощната церемония по връчването на ежегодните награди ИКАР 2023, която по традиция се състоя в Международния ден на театъра.

Награда в категория „Вариететно изкуство“, излъчена от Гилдията за вариететно изкуство, бе присъдена на Николай Серафимов – Мюзикхолен Театър Пловдив, за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола.

Спектакълът „Невидимият Тонино” на Държавен куклен театър-Пловдив и актрисата от „Солунските съзаклятници” на Драмата Маргита Гошева спечелиха награди. Двамата директори получиха призовете си от министъра на културата Найден Тодоров.

Призът за поддържаща женска роля отиде при актрисата Маргита Гошева за въплъщението ѝ в Ана – кабаретна актриса в пиесата „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив.

У дома имаме един „Икар” – на Иван Бърнев. Лети при земетресения, но никога не му се чупят краката„, каза Маргита от сцената на Народния театър. Тя пожела устойчиви полети на колегите си и честити празника на всички.

Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев. Сценограф Никола Налбантов. Музика Петър Дундаков. Хореограф и сценична пластика Станислав Генадиев. Текст на песните Стайко Мурджев. Фотограф Георги Вачев. Дизайн на плаката Теодора Симова.

„Солунските съзаклятници“ е спектакъл за неистовите млади сърца като бурета с барут. За младия ум, потресен от непоправимата паянтова сграда на света. За опита несправедливото човешко общежитие да бъде поправено с тротил. За неумението на всички нас да мислим свободата и живота в едно.

Участват: Стилиян Стоянов, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Красимир Василев, Димитър Банчев, Алексей Кожухаров, Патриция Пъндева, Климентина Фърцова, Венелин Методиев, Борис Кръстев, Маргита Гошева, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Мартин Раков, Симеон Алексиев, Павел Сапунджиев, Златко Шарков.

Освен Икара за поддържаща женска роля, Пловдивският театър бе обявен от Министерството на културата за най-добрия за 2022 година.

Спектакълът „Невидимият Тонино“ на Държавен куклен театър – Пловдив беше отличен с награда Икар в категорията „Куклен спектакъл“.

„Невидимият Тонино“ е едно от най-новите заглавия в репертоара на Държавен куклен театър – Пловдив. Премиерата му бе в края на миналия театрален сезон. Оттогава представлението се приема с голям успех от публиката. 

Драматизацията и режисурата на спектакъла са на Елица Петкова, която с изключителен усет към детския светоглед извежда хумора и дълбоките идеи от текста на Джани Родари. Впечатляващата сценография и кукли са дело на Ива Гикова и Ивайло Николов. Музиката, която допълва съвременното звучене на представлението е на композитора Пламен Петков. В ролите са актьорите Велизар Евтимов, Елин Стоянова, Евдокия Енчева, Даниела Русева и Димитър Николов – Шаблата, които за пореден път демонстрират както индивидуалните си актьорски качества, така и силата на сплотения актьорски състав. 

„Невидимият Тонино“ е история за една детска лъжа. Най-обикновена, най-очаквана, най-повтаряна, но този път е с неочаквани последици. „Никакви домашни, никакви уроци!“ – отговаря Тонино на майка си и до него се появява Лъжата. „Едно невидимо дете не може да бъде изпитано!“ И от тук започва голямото приключение на Тонино. Колко пъти сме си мислили какво бихме направили, ако сме невидими. Колко страхотно би било? … Има ли невидимо щастие?

По Джани Родари. Драматизация и режисура – Елица Пекова. Сценография и кукли- Ива Гикова, Ивайло Николов. Музика- Пламен Петков. Оператор- Георги Маринов. Асистент оператор- Светлин Йорданов. Монтаж – Стефан Димитров. Грим – Тинна Панайотова. Прическа- Мария Павлова. Изпълнител костюми- Анета Зомбори, Росица Губерова. Снимки: Гергана Дамянова.

Участват: Даниела Русева, Евдокия Енчева, Елин Стоянова, Димитър Николов-Шаблата, Велизар Евтимов.

От името на Държавен куклен театър-Пловдив благодаря за тази награда. Това признание е доказателство, че когато всички гледат в една посока, нещата се получават”, каза директорът на Куклите Петър Влайков и изреди имената на актьорите от спектакъла. Накрая завърши с: Да живее кукленият театър! 

Следете програмите на Драматичния и Кукления театри в Пловдив за следващи дати на представленията! 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина