Десети ден „Градини и паркове“ не намират време да приберат отсечените дървета от Марица

Актуално Градът Зелен град Новини Под ножа

Тотално безхаберие. Немарливост. Мързеливост. Или някакъв незнаен интерес. На кое от тези четири неща се дължи скандалното бездействие на „Градини и паркове” с отсечените от служители на общинското предприятие дървета в коритото на река Марица.

Вече десети ден Под тепето пита кога самораслата растителност ще бъде изнесена от образувалите се острови под моста на Герджика. И вече десети ден никой не прави нищо по въпроса. Екипите на ОП-то били заети с друго. Да се питаш с какво, след като зелената система на града е тотално занемарена- тревните площи бяха до колене в през май и юни, а после рязко изсъхнаха. От там се оправдават с някакво косене, а вече почти няма какво да се коси- всичко в града е жълто.

„Градини и паркове” не намират време да почистят след себе си Марица, а водите на реката вече носят отсечените от тях дървета, които могат да направят естествен дървен бент и да причинят голяма беля при високи води. Да не говорим, че ако някой хвърли незагасена цигара от моста на Герджика, може да спретне един „чуден” пожар в коритото на Марица.

В същото време общината пуска 264 хил. лева с ДДС за обследването на реката от жп моста в западния край до масивния бент на изток. Само дето бент от дърво скоро ще има в самото сърце на града, благодарение на същата тази община и предприятието й, което е едно от най-големите пера в бюджета на града. А зам.-кметът по екология Анести Тимчев обяснява, че общината работи по осигуряване на 9 млн. лева от държавната Комисия за предотвратяване на бедствия и аварии за почистване на коритото и за укрепване на бреговете.

„До момента е констатирано, че определени речни участъци са с недостатъчна проводимост, има значителни стеснения, паднали дървета, застрашени от падане дървета, израснали във водното течение дървета и храсти, водещи до повишаване на нивото на водата и намаляване на проводимостта на речното корито”, казва Тимчев пред близката до местните управляващи медия Марица преди броени дни.

Падналите дървета обаче ги „произвеждат” общинските служители от „Градини и паркове”.

Под тепето ще продължи да търси отговор на въпроса кога и как ще бъдат изнесени отсечените и вече изсъхнали и леснозапалими дървета от коритото на реката.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.