АктуалноГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовиниСпортСпортен Пловдив

Пловдив остава без стадион „Тодор Диев”… засега

Прекратяват концесията на дома на „Спартак” по взаимно съгласие, клубът не може да реализира инвестиционната програма, която от планираните 7,5 милиона е набъбнала до 18 милиона заради икономическата ситуация

Пловдив остава без стадион „Тодор Диев”. Поне в близките няколко години Спартак няма да има свой дом. Следващата седмица общински съвет ще трябва да гласува прекратяването на концесията за спортното съоръжение по взаимно съгласие между общината и ПФК Спартак Пловдив-1947.

В предложението до местния парламент на кмета Здравко Димитров се казва, че следва договорът със собственика на отбора Динко Миленчев да бъде разтрогнат, тъй като той заявява, че не може да изпълни инвестиционната си програма. А в началото на тази година от общината изпратиха прессъобщение от поредна визита на обекта, с което ни увериха, че стадион „Тодор Диев“ ще е готов за мачовете от есенния полусезон на шампионат 2023-2024 година.

Стойността на концесията е 4,9 милиона без ДДС за срок от 35 години. Цялостната реконструкция на спортното съоръжение щеше стане факт с планирана инвестиция от  7,5 милиона лева, която предвиждаше 8200 седящи места, три сектора, като сегашната трибуна от 3300 места да бъде обособена ВИП зона, места за журналисти и за хора с увреждания. В сектора откъм ул. „Кичево“ трябваше да има допълнително 800 места, а в сектор В – от страната на ул. „Македония“ – 3950. По проект съоръжението щеше да разполага с нова козирка, LED осветление, отговарящо на HD излъчване, видеосветление.

Нищо от това обаче няма да се случи. След като бе разчистен целия парцел на и около стадион „Тодор Диев”, концесионерът е декларирал в писмо до общината явна невъзможност да запази размера на предвидените инвестиции по етапите на инвестиционната програма, неразделна част от съществуващия договор. Причините са познати- промени в пазарните условия, дължащи се на драстичния скок на цените на горивата и строителните материали, поскъпването на труда, инфлацията и натиска на нестабилната икономическа обстановка.

От клуба са направили сметка, че за дейностите, включени в инвестиционната програма, са необходими над 18 милиона лева. Нещо, което явно не могат да си позволят. От там посочват още, че за да бъде изпълнен обект от категория 4 звезди на УЕФА се налага да бъде извършена промяна на първоначалното задание.

„Договорът няма как да бъде изменен така, че първоначалната стойност на концесията да достигне стойността, необходима за реализиране на предвидената инвестиционна програма. С оглед всички факти и обстоятелства, най-благоприятното решение е страните, по взаимно съгласие, да прекратят Договора за концесия с и допълнително споразумение да уредят отношенията по между си, както и последиците от прекратяването на договора за концесия”, се казва в предложението на Здравко Димитров до Общински съвет.

Платената от концесионера гаранция в размер на 2200 лева се усвоява от общината на основание от договора. Направените до момента инвестиции също остават в нейна полза.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Единственият Градски, а не ЧАСТНОсобственически стадион.

    Само тук-таме изпъква по някой Будала сред население от Глупци, Фенове и СъСеляни.

    Още от комунистическо си имахме разгърната евтина чиста тиха обемиста ТРО’ЛЕЙБУСна мрежа, която майсторски унищожихме.

    Още от турско си имахме Куршум Хан, масивни яки изкусно изградени хамами из махалите, които удобства в белите държави се ценят в твърда $ / € вал’ута, и само който не знае как излизаш Нов Човек след като байчо Теляк ти е изтъркал от гърба кило кир се чуди какво казвам

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина