АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораКварталиКултураНовини

Бутат красивата сграда на бившата „Еврейска община“

Старата къща на „Данаил Николаев“ бе известна сред пловдивчани с баничарницата на партерния етаж

Поредно парче от богатия културен пъзел на Пловдив изчезва днес. Започнало е събарянето на старата къща на улица „Данаил Николаев“ 6 – бивша сграда на „Еврейската община“, функционирала в Пловдив по царско време.

Красивата постройка с отлично запазени орнаменти по фасадата изглеждаше изоставена от известно време и краят ѝ сякаш бе предизвестен. Съвсем доскоро там се помещаваше известната баничарница на улица „Данаил Николаев“ близо до кръстовището с бул. „Руски“.

Сградата бе запазила функциите си от създаването си преди повече от 100 години. Тя е създадена от еврейската общност за фурна и еврейска община. Както Ивет Анави пише в книгата си, в тази пекарна се е правил безквасният хляб за Пасха. На горния етаж е била администрацията на еврейската общност.

До преди дни сградата бе в добър вид, но вместо спасителен ремонт и реставрация, тя изчезва от картата на града завинаги. Същата съдба имаше и част от историческия Винпром на улицата, а друга сграда в близост също очаква подобно развитие поради нежелание на отговорните лица да я ремонтират.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина