АктуалноГрадътКултураНовини

Бившият хостел на Съборна се превръща в музей

Стартира реконструкцията на Къщата на Невена Атанасова на номер 20, наричана „Къщата на ангелите“, която ще я превърне във филиал на Етнографския музей. Имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. Със символична първа копка днес беше дадено началото на строително-ремонтните и реставрационни дейности от зам.-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов и директорът на Регионалния етнографски музей доц. д-р Ангел Янков.

Припомняме, че през 2021 г. сградата беше безвъзмездно предоставена с решение на Общинския съвет на Етнографския музей за експонирането на част от богатите му колекциии, както и за създаването на музейно-образователен център. Към къщата се обособи и сувенирен магазин на РЕМ – Пловдив.

„Изключително важно за Етнографския музей е да има още една експозиционна къща. Най-красивата в Стария град, Куюмджиевата къща вече не може да събере богатото наследство на музея и от две години работим по проекта за възстановяване на къщата на Невена Атанасова, на ул. „Съборна“ 20, каза директорът на РЕМ доц. Ангел Янков по време на кратката церемония.

Предвиденото финансиране за този етап е 400 000 лв. като той трябва да приключи до края на годината„, поясни зам.-кметът Пламен Панов. Той уточни, че през втория и третия етап на проекта ще се работи по реставрирането на фасадата, както и по възстановяване на археологията, която се намира в двора.

Общата площ на къщата, на 2 етажа е над 223 кв. м, плюс полуподземен и тавански етаж.

Сред най-новите атракции в сградата ще бъде експонирана за постоянно дарената колекция с над 1000 ютии на покойния пловдивски художник Димитър Добрев

Пламен Панов припомни, че миналата година Община Пловдив спечели проект за ревитализиране и реставриране на 7 културни института по Норвежката програма. Съгласно него част от експозициите на музеите в града ще бъдат оживени с нови технологии. За целта са отпуснати над 800 000 лв.

Припомняме още, че къщата на ул. „Съборна” 20 беше реставрирана от софийската фирма „ПТГ Пингуин травел груп “ през 2016 г. После там отвори врати хостел, който не просъществува дълго. Договорът за концесия бе прекратен с решение на Общинския съвет – Развалят концесията на хостел в Стария град, заради дължими няколко годишни вноски по договора, данък сгради и такса смет.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина