АктуалноГрадътИзпод тепетоНовини

Отиде си пловдивският художник Димитър Добрев

На 74-годишна възраст почина изявеният пловдивски художник Димитър Добрев. Той си е отишъл в пловдивска болница, където се лекуваше от 20-тина дни.

Добрев работи както в системата на ДП „Българска фотография“, така и на свободна практика. В периода 1972 – 1993 е автор и участник в творчески екипи при създаване на музейни експозиции, фотодокументални изложби и пространствени решения.

„Един Приятел и колега ни напусна !!! Светлина по пътя ти, чичо Митко !!!!“, написа Ангел Гешев в профила на Арсенал оф Арт.

Димитър Добрев е автор на повече от 15 самостоятелни изложби в Пловдив, Смолян, София, Стара Загора, Брюксел. Негови картини са притежание на частни и обществени колекции у нас и в чужбина. Носител е на приза „Рицар на четката ‘2016“ в категорията „Рицар на поетите“ от международния проект „Картина от мнозина“.

„Митко е от хората, които почитат природата до благоговение, заради това картините му са достоверни – той не би посмял да наруши с нещо съвършеното равновесие на Божието творение…Специално място в творчеството на Димитър Добрев заема натюрмортът. Щедър и внимателен като всички добри хора, той не пази видяното само за себе си, а го споделя с радостта и възхищението на дете, което всеки ден отново открива света“, казва за него художничката Вихра Григорова по повод неговата ретроспективна изложба в Градска художествена галерия – Пловдив (къща „Мексиканско изкуство“, 2018 г.)

Големият пловдивски удожник обичаше да посещава изложбите на свои колеги, да ги снима, след което да им изпраща фотографиите. Освен картините му за пловдивчани ще остане дарената от него колекция от над 680 ютии, събирани в продължение на 45 години. Художникът предостави безвъзмездно сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват.

Поклон пред паметта му!

Пловдивската общественост ще се сбогува с него в петък – 11 ноември 2022-ра г. от 11 часа. Поклонението ще се състои в Централния траурен парк.

Екипът на Под тепето изказва искрените си съболезнования на семейството на маестрото!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина