АктуалноВашите писмаГрадътКварталиНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Пловдивчани: Нямаме улично осветление около Бунарджика

Гражданите сигнализират, че ул. „Никола Обретенов“, „Дерменка“, „Поп Харитон“, „Добрич“ и „Поручик Величков“ тъмнеят

Райкметът: Подменят се стълбовете. До края на месеца кварталът ще светне отново

Пловдивчани от централната градска част сигнализираха в редакцията на Под тепето за „абсурден казус с уличното осветление в жилищната част на Бунарджика„. Хората пишат, че от няколко месеца по-голямата част от улиците около тепето са без работещо улично осветление. Става дума за улиците „Никола Обретенов“, „Дерменка“, „Поп Харитон“, „Добрич“, „Поручик Величков“ и други в квартала.

Живеещиите в района се обадили на телефона, който е посочен на сайта на Община Пловдив при проблеми с осветлението. Оттам им обяснили, че са с „вързани ръце и не могат нищо да направят, тъй като не става дума за технически проблем при осветлението, а за това, че вече нямат право да работят по уличното осветление в района.“

Обясниха ми, че уличното осветление на Бунарджика е монтирано на стълбове, които са собственост на ЕВН. От ЕВН са решили да подменят своите стълбове с нови, но не са предвидили на новите стълбове да има улично осветление. Доколкото разбирам, има законови процедури, които трябва да се спазят и които в случая са пропуснати. В резултат на това, фирмата, която поддържа уличното осветление в Пловдив вече няма право да монтира и поддържа осветление на новите стълбове. Също така ми беше обяснено, че няма никаква яснота кога и как този проблем ще бъде разрешен„, разказа пред репортера ни Невена Дикова, която подала сигнала по канален ред в общинската администрация. 

Потърсихме за коментар кметът на район „Централен“, Георги Стаменов, който потвърди, че от електропреносното дружество действително са демонтирали въздушната контактна мрежа, за да спазят законовото изискване и да я вкарат под земята.

Успоредно с това са демонтирани стари бетонни стълбове, голяма част от тях бяха много амортизирани и опасни. Поръчали сме нови метални, на които ще бъдат монтирани нови LED лампи„, поясни Стаменов.

Райкметът уточни пред медията ни, че се очаква до две седмици новите метални стълбове да бъдат произведени и доставени, тъй като се оказало, че никой от производителите не държи на склад готови такива.

Стаменов припомни, че още през зимата при ремонт в района са били положени тръби, за да мине окабялването в подземна инфраструктура. Така, ако се наложи да преминавата кабели в бъдеще няма да се копае настилката.

Мъничко търпение и кварталът ще светне отново както трябва, призова кметът на район „Централен“. Според него работата по гореизброените улици с ново LED осветление ще приключи до края на месеца.

Още два квартала в центъра на Пловдив с еднопосочно движение

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Мараша е доста занимарен!
    Елате да видите на Младежка за какво става въпрос – тъне в мръсотия и всякакви миризми заради пазара!
    Руския пазар в циганската махала е по-чист и подреден!
    20 сергии пречат на ХИЛЯДИ души и никой не прави нищо по този въпрос!
    Това се случва на 3м зад Областната Администрация на Пловдив!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина