АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Без Синя зона на централната улица “Ген. Данаил Николаев”

28 общински съветници гласуваха “За” премахването ѝ  

Общинският съвет на Пловдив отмени платеното паркиране по централната улица “Генерал Данаил Николаев”. Това стана по предложение на  три малки партии в местния парламент – Кауза Пловдив, Съюз за Пловдив и ВМРО, и след две срещи на съпартийците на зам.-кмета Георги Титюков с живеещи и работещи в района на улицата.

Живеещи на “Ген. Данаил Николаев”: Не искаме да ни употребяват в подранили предизборни кампании

Решението бе прието с 28 гласа “За” . Против гласуваха общо 15 души от групата на ПП ГЕРБ и зелената Добромира Костова от обединение Демократична България, а четирима се въздържаха.

Преди дебата по точката зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов призова тя да не се приема, тъй като сега там няма никакво напрежение.

“В момента изглежда като средноевропейска улица. Въведохме синята зона по желание на живущите там, а против са работещите, които зарязват колите си и отиват да си вършат делата по центъра,” напомни ресорният зам.-кмет.

В момента на „Ген. Данаил Николаев“ са маркирани 68 места за паркиране, от които 3 инвалидни, издали сме талони за домуване на автомобили на повече от 70 човека и те се увеличават, добави Чонов. По думите му се предвижда изграждане на нови паркоместа в долната част на улицата и направеното до този момент дава положителни резултати.

“Стремежът е да разширим синята зона, добави зам.-кметът. Той обяви, че общината работи по това обхватът на платеното паркиране в града да бъде на обособени карета – районирани от голям до голям булевард, а не по единични улици. Въпросните карета ще са в основата на така наречената “зона за ниски емисии”.

Съветникът Константин Георгиев /Кауза Пловдив/от името на вносителите заяви, че администрацията явно е разговаряла с други хора, тъй като по време на двете им срещи с жителите на квартала всички са били против, а резултатът е , че въвеждането на Синя зона там е довело до хаос в паркирането на малките странични улици.

Евелин Парасков от Съюз за Пловдив, обяви, че трябва да има промяна в Наредбата.

В крайна сметка предложението на трите малки партии бе прието.

Припомняме, че решението на улицата да има Синя зона бе прието на 22 декември 2020 година от Общински съвет – Пловдив. Девет месеца след влизането му в сила на „Ген. Данаил Николаев“ се появиха знаци за платено паркиране. Чак тогава от Кауза Пловдив проведоха и срещи с живеещите и работещите там.

На „Данаил Николаев“ още няма Синя зона, защото свършили знаците

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина