АктуалноВластГрадътИзпод тепетоМненияНовиниРазследване

На „Данаил Николаев“ още няма Синя зона, защото свършили знаците

И желанието на живущите изведнъж се оказа устно  

Улица „Генерал Данаил Николаев“ е част от зоната за платено паркиране на града – така наречената „Синя зона“ след решение на Общински съвет Пловдив, взето с протокол № 19 ОТ 22.12. 2020 г. Това се казва в отговор на официално питане на колегите от Радио Пловдив до Пресцентъра на общината, което те любезно ни предоставиха.

Все още “Данаил Николаев” е без знаци за Синя зона

Припомняме, че решението за това влезе в сила на 14-ти януари, а заедно с тази улица към платено паркиране преминаха още две – ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“.

Коя е улица „Мечников“ и защо има Синя зона по нея

На тях бяха поставени знаци за целта още предния ден.

До днес обаче на „Ген. Д. Николаев“ единствения знак за платено паркиране е този за мястото за клиенти пред магазина за канцеларски материали в началото на улицата.

Защо?

Ето го и отговорът:

„Улицата ще започне да функционира като „Синя зона“ след поставянето на съответните знаци, като в момента се изчаква доставка от фирмата, спечелила обществената поръчка, която се проведе в края на 2020 година.“- обясняват от общината.

Припомняме също, че Общинският съвет гласува улицата да стане за платено паркиране в края на миналата година, като в мотивите на предложението бе съобщено, че има подписка от жителите ѝ с искане за това.

Да не сме луди да искаме да става Синя зона?!” – недоумяват жевеещите на „Данаила“. 

Вече половин месец редакцията ни настоява да види въпросната подписка и тя да бъде показана публично.

На първото заседание на ОбС за годината лъсна истината, че няма такава подписка, дори се появи контра на нея с искане за преразглеждане на решението.

Лъсна истината за ул.”Ген. Данаил Николаев”

Пак се оказахме прави и това се потвърждава от официалния отговор на общината до БНР.

В него се казва следното: „Включването на улицата „Генерал Данаил Николаев“ в обхвата на „Синята зона“ е в резултат на разговори и молби на граждани за урегулиране паркирането и престоя на автомобили, както и осигуряване на възможно повече паркоместа за живеещите наблизо.“

Излезе, че желанието на живущите изведнъж се оказа устно, противно на твърденията пред съветниците.

Работещите на улицата казват, че до тях никой не се е допитвал относно регулацията за паркиране. Чуйте какво разказват те пред Радио Пловдив.

Някои от тях предлагат други възможни варианти, като обособяването на паркинги, цялостна забрана за паркиране, освен на живеещи на улицата или по-добър градски транспорт, който да елиминира нуждата от автомобили.

Единици от живеещите на ул. „Ген. Данаил Николаев“ подкрепят идеята за Синя зона, защото мислят, че това е начинът за справяне с натоварения трафик и проблема с паркирането.

Накрая ще добавим, че от Община Пловдив са отказали техен представител да даде отговори в радиоинтервю на някои от въпросите, поставени от гражданите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина