АктуалноЗабравеният градКварталиНовини

Архивите разказват: Формирането на жк „Тракия“

Едва през 1983 г. районът се обособява като самостоятелна административна единица

Район „Тракия“ е най-младият квартал на град Пловдив. Той е проектиран от творчески колектив, начело с видния български урбанист арх. Иван Попов през 1968 г и изграждането му започва буквално на гола поляна. Това е дало шанс за създаване на модерна и съобразена с архитектурните канони инфраструктура, но актуалните по онова време панелни конструкции и комплексното застрояване стават основни за жилищните сгради.

Началото на строителството започнало през 1974 г. с жилищни блокове №13 и 14 с магазини. Те били проектирани от арх. Мария Сапунджиева и се намирали в жилищна група А9. Хората ги наричали „френските”, защото арх. Сапунджиева наскоро била завърнала от специализация във Франция. Новодомците били предимно млади семейства и семейства на средна възраст.

Ж. Р. Тракия бил разделен на дванадесет групи. Изграждането започнало от група А9, която впоследствие била изцяло завършена и благоустроена. Улиците се асфалтирали, направили се тротоари, засадили се дървета и цветя, оформили се тревни площи и места за почивка.

сн. Спомен за Тракия/ Fb

Апартаментите били с много функционални разпределения, удобни за обитаване. В големите имало предвиден дори „кът за игра на децата“ – нещо съвсем ново за жилищното строителство в България. Магазините, разположени на първия етаж, били просторни, удобни, а фасадите били решени много сполучливо с доста пестеливи средства по отношение на прилаганите материали.

Успоредно с това вървяло изграждането и на индустриалната зона „Тракия”, ориентирана към високите технологии.

В квартала, още при изработването на градоустройствените проекти, било предвидено всичко. Това включвало необходимите детски градини и ясли, магазини, озеленени площи, спортни площадки, места за отдих. На база концепцията на арх. И. Попов под ръководството на арх. Жан Панайотов били изградени и необходимите пътни комуникации, които отговарят и на днешните изисквания на автомобилния транспорт.

Район Тракия се явява третият по големина квартал в България. Още любопитни факти за него вижте в статията Любопитни факти за район „Тракия“ в Пловдив.

Цялата история на комплекса четете в Lost in Plovdiv.com

Снимка на корицата: Наш дом/архив

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина