АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКварталиНовини

Любопитни факти за район „Тракия“ в Пловдив

10 малко известни неща за най-младия квартал в най-стария град на Европа

Районът се ражда в следствие на урбанизацията и индустриализация на градските територии в предишния строй, с цел преодоляване на тежката жилищна криза в бързо разрастващия се втори по големина град на България.

2016 г.

Създаването на жилищен комплекс „Тракия“ започва през през 1968 година, когато по решение на ръководните партийни органи, проектантски колектив с ръководител видния български урбанист арх. Иван Попов започва работа върху заданието да създаде модерно предградие на гола поляна.

19 май 2016 г. / сн. Спомен за Тракия/ Fb

ЖР „Тракия“ е построен по модел на парижките панелки, като контрапункт на комуналките от сталинския соцреализъм.

Изграждането на първите блокове започва през 1973 г., а новодомците в по-голямата си част са млади семейства и такива на средна възраст.

Първото новородено бебе в блок 1 на ж. к. „Тракия“ е Десислава Терзиева. (бел. ред: която преди дни спечели безапелационно втори мандат за кмет на пловдивския Бевърли Хилс – село Марково)

80-те години на м. в. в градинката зад бл. 50

Единадесет кметове са управлявали квартала от 1983 г., когато се обособява като самостоятелна административна единица. Това са Лъв Панайотов,  Тодор Петков, Данаил Търпоманов, Паун Иванов, Петко Гургутов,  Кольо Именов, Веселин Чивчибашиев, д-р Александър Панов, Славчо Атанасов, Гиньо Матев и Костадин Димитров.

Район „Тракия“ е най-младият квартал в най-стария град на Европа и третият по големина в България.

Две от бившите пловдивски тепета се намират на територията на квартала.

След демократичните промени постепенно се измъква от представата за „спалнята на пловдивчани” и през 2008 г. за пръв път печели приза „Най-добър квартал за живеене”.

През 2023 година жителите на район „Тракия“ имат юбилей – кварталът чества половин век от първата копка.

Снимки: Trakiya Collective Archive/ Всеки Ден Тракия

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

16 коментари

 1. На 28юни1978г. се нанесох в блок1. Оказа се, че съм първият жител пренощува в ж. к. Тракия. Към 20часа повиках ПАЗАЧА и той включи ел. захранването, а за водата отказа поради съмнение за наводняване на някой от другите апартаменти.

 2. Всички хубаво плюете Тракия, че е пълна със селяни, ама тези “селяни” всъщност са истинските пловдивчани, а тези които пишат, че Тракия е пълна със “селяни” всъщност сте истинските селяни. Район Тракия е най-хубавия и широк квартал в Пловдив. А тези с “хубавите” ви хейтърски коментарчета за Тракия всичките сте от околието😉

 3. Тракия най-добрия, най-спокойния, най -широкия квартал за живеене. В другите квартали мръсотия, помия, задух,задръстване и нищо друго. Затова всички събития на Пловдив се правят на Лаута в Тракия.

 4. Вие уж сте от „под тепето“, а не знаете, че Пловдив е втори, а не трети по големина град в България. Освен това пловдивските тепета са седем, ако броим Марково тепе и никое от тях не е на територията на комплекса. Могилите по къра не се броят за тепета.

  1. Като се научите да четете започнете със забележките. Ако не виждате пише “район Тракия… третия по големина в цяла България, сиреч квартал, не град.

 5. Какви тепетата е имало там, това е пълна лъжа. Там е имало опитни полета, нищо друго, пълно със селяни докараха ги заради парното. На Тракия и казваха картофен пояс….измислен, гнусен квартал с липса на каквато и да е атмосфера

 6. Квартал пълен със селяни,което се отразява много зле на облика на града.
  Хора с друг манталитет и култура.Само се разходете да видите и усетите миризмата на кофите за боклук.Изсякоха гората да се топлят зимно време,а други пък да строят нови блокове,а ако влезете в някой блок ще видите натурия от ненужни вещи …и т.н.

  1. Всички плюят Тракия, но е безспорен факт,че в Тракия по всяко време на денонощието задръствания няма и никога не е имало, а паркоместа винаги може да си намериш. За разлика например от мръсния, претъпкан и тъмен Кичук Париж, където преминаването в час пик винаги е приключение, а да намериш място за паркиране, е поне като 5ца от тотото.
   Само за информация -не живея в Пловдив, но често ми се налага да карам из града.

   1. 👏 половината ми досегашен живот премина на „Васил Априлов“, срещу Бунарджика. Къщите ни бяха напукани заради трафика.От 30 години живеем в „Тракия“ – простор, слънце и чист въздух…все пак зависи от локацията,де😉 А що се отнася до „селянията“ ,тя е навсякъде и най- вече по МОЛ -овете…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина